Po tri hiljade za penzionere

(Last Updated On: November 25, 2018)

“Jednokratnu pomoć od 3.000 dinara će 1,7 miliona penzionera dobiti već početkom decembra, a biće im isplaćena na isti način kao što primaju i penziju. Kako je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić najavio, iako su penzioneri u novembru dobili i prve uvećane penzije, našli smo prostora u budžetu PIO fonda i za ovu vrstu jednokratne pomoći, a zahvaljujući rezultatima”, istakao je ministar finansija Siniša Mali.

“Za isplatu jednokratne pomoći smo dobili i saglasnost Međunarodnog monetarnog fonda, što potvrđuje odlično stanje naših finansija”, dodao je Mali, saopštilo je MInistarstvo finansija.

Ministar je naveo i da će višak novca i dalje biti korišćen da se pomogne najstarijim sugrađanima, tako da će se s tom praksom nastaviti i sledeće godine, ako budu postignuti dobri ekonomski rezultati.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević istakao je da Vlada RS nastoji da svi građani žive bolje.

“Vlada Republike Srbije želi da ekonomski osnaži penzionere, jednokratna pomoć jedan je od načina da im pomognemo. Predsednik Aleksandar Vučić je juče najavio isplatu do kraja godine, to je odlična vest, jer svi znamo da je mnogo onih koji žive u teškim ekonomskim uslovima, a da je kraj godine period kada se više troši”, istakao je ministar Ðorđević i naglasio da će Vlada RS uvek nastojati da penzioneri dobiju više.

Ministar kaže da će ovaj dodatni novac penzionerima biti isplaćen iz realnih prihoda.

“I kada smo branili Zakon o penzijama u Skupštini izjavio sam da ćemo se truditi da penzioneri dobiju više, mislim da neprestano to dokazujemo i pokazujemo da svojim radom Vlada želi da svi naši građani žive bolje. Tada sam tvrdio da će Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja svoje uspehe deliti i sa penzionerima, a to smo sada i potvrdili”, kazao je Ðorđević, navodi se u saopstenju.

“Prihodi PIO fonda zahvaljujući dobroj naplati poreza i doprinosa, manjoj nezaposlenosti, otvaranjem novih radnih mesta ali i efiksnom borbom Inspektorata za rad protiv rada na crno, ostvarili su dodatni suficit. To je omogućilo da sada na kraju godine iz tih realnih prihoda izdvojimo dodatnih 5,24 milijardi dinara. Ministarstvo i PIO fond rade na izvršenju i uskoro ćemo saopštiti tačan datum isplate“, rekao je ministar Ðorđević.

Izvor: Tanjug