Izazovi slobodnih zona

(Last Updated On: November 12, 2015)

Od 14 slobodnih zona koje trenutno rade u Srbiji, Slobodna zona Pirot je jedna od najuspešnijih, što potvrđuje i podatak da je na listi magazina “Fajnenšel tajms” među 50 najboljih investicionih lokacija u svetu. Ipak, zbog velike konkurencije u okruženju, manje je novih investitora, a uzrok su, kako navode u grupaciji Slobodnih zona, nedovoljne poreske olakšice od strane države.

szpirot

Pored petnaestak proizvodnih kompanija od kojih su najveće Mišlenov “Tigar Tajers” i Tigar AD, u granicama Slobodne zone Pirot posluju i mala i srednja preduzeća. Opština Pirot oslobodila ih je svih taksi i dažbina prilikom izgradnje objekata, a zona im omogućava jeftinije i jednostavnije poslovanje.

“U zoni smo 3 godine. Mi smo zadovoljni i uslovima i objektom. Pogodnosti su dobre počev od beneficije prilikom uvoza robe, izvoza gotovih proizvoda. Tu spada prvenstveno PDV”, kaže Slavoljub Vidanović “Teri inženjering”.

U granicama pirotske zone uposleno je više od pet hiljada radnika, a prošle godine ostvaren je promet od 700 miliona evra. Međutim, Slobodne zone u Srbiji trenutno nisu dovoljno konkurentne, pa je čak 11 kompanija koje su najpre planirale da investiraju kod nas, otišlo u susedne zemlje zbog većih povlastica.

“Primer je Makedonija, zemlja koja je uvela sve nulte poreze, državne i opštinske u granicama Slobodnih zona i daju na 99 godina infrastrukturno opremljeno zemljište po veoma povoljnim cenama. Takođe, država daje i direktne subvencije kompanijama koje rade u Zoni”, kaže dr Dragan Kostić, predsednik grupacija Slobodnih zona i direktor SZ Pirot.

U Srbiji to nije slučaj. Kod nas se plaća 15 odsto poreza na dobit, zato su predstavnici grupacije slobodnih zona više puta tražili ukidanje te dažbine, ali bez rezultata. Barem desetak Slobodnih zona u Evropi nudi bolje uslove za poslovanje, pa u zonama ističu da, ukoliko država ne odobri dodatne pogodnosti, investitori će nas i dalje zaobilaziti.

Izvor: RTS, Dopisništvo Pirot