Izaberite advertajzing agenciju

(Last Updated On: April 17, 2017)

Ukoliko ste vlasnik kompanije, preduzetnik, ili ako to tek planirate da postanete, sigurno ćete u jednom trenutku sebi postaviti pitanje da li su vam potrebne usluge advertajzing agencije.

Odgovor ćete pronaći i odluku doneti sami, a mi dajemo nekoliko preporuka.

Za uspešno vođenje posla, posebno u domenu marketinga, zahtevi nisu isti kakvi su bili do pre samo nekoliko godina. Prošlo je vreme improvizacije, a potrebu ulaganja u profesionalnu podršku advertajzing agencije nameće i konkurencija. Sve veći je, naime, broj kompanija i preduzetnika kojima poslove formiranja brenda, oglašavanja, reklame… rade stručnjaci – kvalitet je porastao i potrebno ga je pratiti kako bi se ostalo u utakmici.

Kada odlučite da i vi potražite pomoć, sledeće pitanje je – kako odabrati pravu agenciju. Danas ih je zaista mnogo, od onih koje su sklone eksperimentisanju i inovativnom pristupu, do velikih klasičnih agencija ili njihovih predstavništava, kreativnih studija, koji sprovode uhodani advertajzing proces nudeći pakete usluga.

Evo kako da napravite prve korake.

Definišite ciljeve koje želite da postignete i koja bi uloga advertajzinga mogla da bude u tome (na primer, da li planirate osvajanje novih tržišta, podsticaj rasta na postojećem, redizajn brenda…).

O agenciji razmišljajte kao o svom strateškom partneru ili članu tima i birajte je veoma pažljivo – bilo bi dobro, ako imate dovoljno novca, da ova saradnja, ako je uspešna, bude i dugoročna.

Razmislite koliko su obučeni vaši zaposleni, ortaci, saradnici, i koji deo posla očekujete da agencija prepusti njima. Budite iskreni i realni.

Pošaljite nekoliko upita agencijama sa osnovnim podacima o ciljevima, planovima, obimu ulaganja… Zatim pažljivo prostudirajte njiove odgovore. Raspitajte se o njima kod svojih poslovnih partnera, medija, istražite reference…

Pripremite se za lični kontakt sa predstavnikom agencije ozbiljnije – od vas će se očekivati da date detaljnije podatke o svom biznisu. Napišite i pitanja koja ćete postaviti na temu rada same agencije, vaše buduće saradnje, autorskih prava, plaćanja, poverljivosti informacija… Budite otvoreni za sve predloge i ne odbacujte ih a priori.

O advertajzing agenciji i njenom angažovanju mislite kao o angažovanju bilo koje druge kompanije koja vam pruža neophodne usluge. Ona vam je potrebna. Bilo bi dobro da o tome mislite unapred, odnosno na vreme.