ITOCHU postaje suvlasnik saudijskog EDCO

ITOCHU
(Last Updated On: )

Korporacija ITOCHU (sa sedištem u Tokiju) objavila je danas da su ITOCHU, zajedno sa SUEZ-om, vodećom ekološkom kompanijom sa sedištem u Francuskoj, i Five Capital Fund, saudijskim investicionim fondom, zajedno stekli 65% udela u kompaniji za razvoj životne sredine (EDCO), saudijskoj kompaniji za upravljanje opasnim otpadom sa sedištem u Jubail Industrial Citi, Saudijska Arabija. ITOCHU je ovom transakcijom stekao 20% udela u EDCO.

Jubail Industrial Citi je poseban administrativni okrug koji je saudijska vlada odredila 1975. godine u svrhu širenja petrohemijske industrije, osnovne industrije kao zemlje proizvođača nafte. Jedno je od vodećih svetskih proizvodnih / izvoznih čvorišta, sa više od 160 preduzeća, uključujući vodeće petrohemijske igrače koji pružaju petrohemijske proizvode Evropi i Aziji. EDCO je osnovan 2005. godine kao kompanija za pružanje integrisanih usluga upravljanja opasnim otpadom, uključujući transport, obradu i konačno odlaganje, i ima najveći udeo na tržištu u regionu u upravljanju opasnim otpadom sa kapacitetom prerade od 150.000 tona godišnje.

ITOCHU je pokrenuo svoje inicijative u poslu upravljanja otpadom 2000. godine i ima za cilj da proširi i poboljša svoje učešće na ovom polju sa dokazanim iskustvom, četiri projekta u Velikoj Britaniji i jedan projekat u Srbiji. Od 1960-ih, ITOCHU je intenzivno uključen u poslovne inicijative, uključujući prečišćavanje vode u Saudijskoj Arabiji, preduzimajući korake za sprovođenje studija izvodljivosti sa uslugama upravljanja otpadom za petrohemijsku industriju, koja je osnovna industrija u zemlji.

ITOCHU je analizirao da postoji velika potražnja za sofisticiranim uslugama upravljanja otpadom u svetlu intenziviranja ekoloških propisa i sve veće svesti petrohemijskih igrača o ESG i SDG. Zajedno sa novim akcionarima, ITOCHU je zadovoljan što učestvuje u EDCO, sa ciljem daljeg širenja i unapređenja svog poslovanja kako bi pozicionirao EDCO kao lidera u svom polju. ITOCHU će sarađivati sa novim akcionarima na uvođenju evropskih praksi upravljanja otpadom u EDCO, a cilj mu je da dodatno doprinese ekonomskom rastu Saudijske Arabije i očuvanju životne sredine. U budućnosti, ITOCHU će nastaviti razvoj na polju upravljanja opasnim otpadom, na osnovu svog iskustva u Saudijskoj Arabiji i drugim industrijskim gradovima širom sveta.

EDCO će doprineti postizanju pet ciljeva održivog razvoja (SDG), ostvarujući održive zajednice i smanjujući opterećenje za globalno okruženje.