Elektronska registracija – olakšica za privrednike

(Last Updated On: April 21, 2023)

Agencija za privredne registre (APR) počeće od danas da pruža uslugu elektronske registracije preduzetnika.

Građani će, prema najavi direktora Kancelarije za IT i e-upravu Mihaila Jovanovića, moći lakše, jeftinije i za mnogo kraće vreme da se registruju kao preduzetnici.

Nova usluga APR-a predviđa da se procedura registracije u potpunosti obavi putem interneta, od podnošenja zahteva do dobijanja rešenja.

Direktor APR-a Zvonko Obradović je najavio da će elektronska registracija biti jeftinija od registracije u papirnom obliku.

Prema njegovim rečima, naknada za uslugu elektronske registracije iznosi 1.000 dinara, dok je registracija “u papiru” 1.500 dinara.

Pripremljenim Nacrtom izmena i dopuna Zakona o privrednim društvima predviđeno je uvođenje elektronske registracije i za osnivanje privrednih društava koja će, za jednočlana društva sa ograničenom odgovornošću (doo), početi odmah posle stupanja na snagu zakona.

Osim jeftinije registracije, kaže Obradović, elektronska registracija štedi i vreme tako što se budući preduzetnici prijavljuju “iz fotelje”.

Ukoliko se, ipak, ne odluče za novi sistem registracije, “papirne” prijave i potrebna dokumentacija mogu podnositi lično na šalterima APR-a ili slati poštom.

Elektronska registracija obuhvata elektronsku prijavu potpisanu kvalifikovanim elektronskim sertifikatom preduzetnika ili ovlašćenog podnosioca prijave, a e-prijava se popunjava u aplikaciji dostupnoj preko portala APR-a, gde će biti omogućeno i elektronsko plaćanje komercijalnim platnim karticama kao što su Visa i Master.

Takođe, u procesu digitalizacije državne uprave, kako je najavila Poreska uprava, od 1. januara još šest poreskih prijava moći će da se podnese elektronski, čime bi trebalo da se zaokruži ciklus prevođenja “papirnih formi” poreskih prijava u elektronski oblik.

Tako će poreski obveznici za sve prihode koje administrira Poreska uprava moći posredstvom portala ePorezi da podnesu elektronske poreske prijave.

Izvor: RTV