Ispit i dozvole samo elektronski

(Last Updated On: January 5, 2016)

Pismeni deo vozačkog ispita i podnošenje zahteva za dozvolu za gradnju od 1. januara su u Srbiji isključivo elektronski.

Kandidati koji budu polagali vozački ispit dobiće na kompjuteru test sa setom pitanja izvučenih slučajnim izborom iz baze Ministarstva unutrašnjih poslova, u kojoj se nalazi ukupno pet hiljada pitanja. Polaganje prate dve kamere koje kontrolišu identitet prijavljenih, kako bi se onemogućila zloupotreba. Kandidati će moći da vežbaju kod kuće, na istoj platformi, a rezultati ispita biće poznati odmah.

Građevinske dozvole elektronski u svim gradovima

Svi zahtevi za dobijanje dozvole za gradnju podnose se od 1. januara isključivo u elektronskoj formi.

Građani će zahteve moći da podnose sami ili posredstvom ovlašćenih projektanata.

tastaturaZahteve za dozvole će moći da podnese lica koja poseduju elektronski sertifikat, koji može da se dobije u šest sertifikacionih tela – MUP i Vojska Srbije, Pošta Srbije, Privredna komora Srbije, Halcom i E-smart systems.

Minimum tehničkih uslova za pristupanje sistemu e-dozvola podrazumeva da korisnik poseduje računar sa Windows XP operativnim sistemom, noviji internet pretraživač i internet sa brzinom download-a od 1Mbps i upload-a od 0,5Mbps.

Sistem je jednostavan jer se kroz proceduru prolazi u pet koraka, biranjem opcija iz padajućih menija. Omogućeno je praćenje toka rešavanja zahteva, podnosilac i institucije uključene u proceduru dobijaju e-mail obaveštenja o statusu predmeta.

Softver upozorava službenike na rokove za postupanje po zahtevu. Dokumenti se digitalno potpisuju zbog čega je nemoguća njihova zloupotreba i naknadna modifikacija.

NALED je obezbedio donaciju u iznosu od 400.000 evra za izradu softvera za e-dozvole, a novac su donirale vlade Nemačke i Švajcarske preko GIZ Otvorenog regionalnog fonda za modernizaciju opštinskih usluga i Švajcarske razvojne agencije.

Izvor: Blic