Hitno, za građane Pirota i okoline

(Last Updated On: December 25, 2022)

Danas oko 17 časova i 30 minuta na deonici pruge od Pirota do sela Staničenja kod mesta Sopotski han došlo je do skliznuća vagona na kompoziciji teretnog voza koji je vozio gas amonijak, tom prilikom došlo je do curenja gasa i velike koncentracije gasa u atmosferi.

Nadležni apeluju na građane koji žive u blizini da ne napuštaju svoje domove i da ne izlaze napolje.

Takođe saobraćaj između Pirota i Bele Palanke na autoputu i magistralnom putu je u prekidu zbog slabe vidljivosti a alternativni putni pravac je preko sela Ponor.

Povodom akcidenta koji se dogodio kod Sopotskog Hana i curenja amonijaka iz cisterne koja je skliznula iz kompozicije voza koji je prevozio ovu opasnu materiju oglasio se i direktor JP “Vodovod i kanalizacija” Pirot, Zoran Nikolić. On je rekao da je situacija pod kontrolom, ali se PREPORUČUJE meštanima Staničenja da do jutra, iz preventivnih razloga, ne koriste vodu za piće. U ranim jutarnjim satima stručnjaci Zavoda za javno zdravlje Pirot kontrolisaće ispravnost vode i dati zvanično saopštenje. Ova PREPORUKA se odnosi ISKLJUČIVO na selo Straničenje, rekao je Nikolić.

Gradski Štab za vanredne situacije Grada Pirota objavio je HITNO obaveštenje građanima Pirota o tome kako treba da se ponašaju u situacijama kada je došlo do curenja amonijaka i formiranja oblaka amonijaka.

-Hodom napustiti ugroženu zonu ili stan kretanjem normalno u odnosu na pravac kretanja oblaka na udaljenost od jednog kilometra. Ako je otrovni oblak veoma blizu, stan ne napuštati, već preduzeti mere njegove hermetizacije, zatvaranja prozora i vrata, kretanje po stanu svesti na minimum, pripremiti maske sa tamponima od gaze ili druge tkanine.

Voditi računa da ne dospe u vodotokove (reni bunari, crpišta, reke, potoci itd, obzirom da je već u koncentranciji od 0.3 mg/l opasan za ribe i planktone. Izbegavati upotrebu vode za piće sa otvorenih nalazišta i javnih česmi, obzirom da se oblak amonijaka lako rasvara u vodi pa postoji mogućnost da se na ovaj način amonijak unese u organizam.

Uvedena je vanredna situacija na delu Grada Pirota gde se desio akcident. Sutra iz predostrožnosti neće raditi osnovne i srednje škole i vrtići, data je preporuka da ne rade ni kompanije Tigar AD i Tigar Tajers, saopštio u hitnom obraćanju gradonačelnik Pirota Vladan Vasić koji je održao hitnu konferenciju za štampu u prostorijama Policijske uprave Pirot.

Izvor: Pirotske vesti