Roboti koji obećavaju

(Last Updated On: )

Mnogo je robota za koje se očekuje da će u 2023. godini dalje napredovati. Njihove funkcije su takve da ćemo ih u svom okruženju poželeti što pre, bez obzira što će neki ljudi ostati bez posla, kad roboti stignu. U nastavku navodimo par najinteresantnijih primeraka.

UR 10 je robotička ruka koja se koristi u industrijskim pogonima – od farmaceutske i hemijske, preko automobilske i prehrambene industrije, do poljoprivrede. Laka je za programiranje i montiranje, ima prečnik delovanja do 1,3 metra i automatski obavlja zadatke sa teretima do 10 kilograma. U njenom domenu su paletiranje, pakovanje, sklapanje, podizanje i postavljanje na određeno mesto različitih predmeta…

Simpatije javnosti već je osvojio Robear. Dobio je ime od kombinacije reči „robot“ i „bear“ (medved), izgledom podseća na veliku dečju igračku medu, osmislili su ga Japanci, a njegova namena je podizanje starih ili nepokretnih pacijenata iz kreveta, i pomoč da se smeste u kolica.

U zdravstvu se sa nestrpljenjem očekuje i dalji razvoj robota RP Vita. On omogućava da lekari svih specijalnosti, medicinske sestre i negovatelji komuniciraju u realnom vremenu i vode brigu o pacijentu. Ovaj robot u upotrebi je u velikom broju zdravstvenih ustanova, tako da su se njegove prednosti već dokazale. RP Vita otklanja problem na koji se pacijenti najčešće žale, a to je nedostatak holističkog pristupa u lečenju.

DelFly Nimble je robot koji leti. Ima četiri krila i u potpunosti je inspirisan sposobnostima za let insekata, preciznije, voćnih mušica. Sa maksimalnom brzinom od 25 kilometara na sat i ogromnim mogućnostima manevrisanja u vazduhu, on je manje osetljiv na prepreke i oštećenja. Pogodan je za operacije na otvorenom, ukoliko vetar nije preterano jak. a kako je još uvek nežne građe može da ponese samo kameru i razlišite vrste senzora.

Za sve one koji robota žele isključivo za zabavu, preporuka je AIBO – robot pas, koga je razvila kompanija Sony. Posle prekida u proizvodnji vratio se, sa novim funkcijama. AIBO sada funkcioniše „u oblaku“, uči različite stvari i efikasnije komunicira sa vlasnikom.