Google preuzima Fossil tehnologiju i ljude

(Last Updated On: )

U novom nastojanju da u delu tržišta pobede Apple, nadležni u Google-u su odlučili da kupe tehnologiju “pametnih satova” od kompanije Fossil, i da preuzmu zaposlene koji su angažovani na poslovima vezanim za smartvoč sektor.

Alphabet, multinacionalni konglomerat u čijem je sastavu Google, isplatiće 40 miliona dolara za “intelektualnu svojinu” Fossil grupe, kako su saopštile obe kompanije. O broju zaposlenih koji će preći na nova radna mesta može samo da se nagađa, pošto u Fossil-u kažu da će oko 200 ljudi iz sektora “pametnih satova” ostati kod njih.

Odmah po objavljivaju transakcije, vrednost akcija Fossil-a naglo je skočila na berzama, za čitavih 11%. Ukoliko su zaslužili ovakvu pažnju najvećih igrača – znači da zaista vrede.

Zašto je i šta je kupio Google, za sada ostaje tajna.

Menadžeri za odnose sa javnošću Fossil-a izjavljuju da je u pitanju tehnologija koja trenutno nije na tržištu, a u Google-u odbijaju da daju bilo kakve informacije.

Stručnjaci koji prate ovu oblast, ipak, znaju da Google već nekoliko godina nudi svoj besplatni softver – Wear OS, koji druge kompanije mogu da koriste kako bi napravile sopstvene satove sa internet konekcijom. Do sada, svi zajedno nisu imali značajnijeg uspeha i, šta god činili, nalazili su se u ozbiljnom zaostatku u odnosu na Apple Watch. Za to vreme, Google nije prodavao sopstvene “pametne satove”, nego je razvijao hardver linije vezane za Pixel smart telefone i druge uređaje.

Fossil je u razvoju “pametnih satova” sa ekranom osetljivim na dodir, koje pokreće Google-ov Wear OS, stigao do četvrte generacije, kompatibilne sa iPhone i Android telefonima. Koja je dostignuća, znanja i dizajn rešenja ustupio baš Google-u ostaje da se vidi.