Bespovratno za podsticaje u 2019. godini

trecina zaposlena radnika
(Last Updated On: )

Vlada Republike Srbije usvojila je na sednici niz uredbi o podsticajima i podršci u poljoprivredi, preduzetništvu i poslovnoj infrastrukturi.

Kako je saopšteno iz Vlade, uredbom o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2019. godinu utvrđene su mere ruralnog razvoja i preraspodele podsticaja, obim sredstava za kreditnu podršku i posebni podsticaji u poljoprivredi, a utvrđen je i obim sredstava za IPARD, čime je nastavljena postepena transformacija u tim oblastima, kao deo procesa pristupanja Evropskoj uniji.

Uredbom o utvrđivanju programa podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte u 2019. godini, za podsticanje investicija mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetnika u širenju proizvodnje i jačanju konkurentnosti, s ciljem otvaranja novih radnih mesta kroz razvojne projekte biće raspodeljeno 500 miliona dinara.

Vlada je usvojila i Uredbu o utvrđivanju Programa podrške razvoju poslovne infrastrukture za tekuću godinu koji se realizuje kroz infrastrukturno opremanje poslovnih zona i njihovo povezivanje sa okruženjem i unapređuju infrastrukturni kapaciteti lokalnih samouprava u cilju razvoja turizma i drugih privrednih delatnosti.

Uredbom o utvrđivanju podrške malim preduzećima za nabavku opreme u 2019. godini, izdvojena su sredstva u iznosu od milion dinara za sprovođenje ovog programa, što je u skladu sa odlukom vlade o sistemskoj podršci sektoru malih i srednjih preduzeća i preduzetnika.

Vlada je takođe usvojila Uredbu o utvrđivanju programa podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju za 2019. godinu, čime se, kroz bespovratna sredstva u iznosu od 200 miliona dinara, između ostalog, pruža podrška preduzetništvu žena, mladih i socijalnom preduzetništvu.

Sredstva su namenjena za finansijsku podršku novoosnovanim preduzetnicima, mikro i malim privrednim društvima koji su registrovani u Agenciji za privredne registre najranije u godini koja predhodi godini podnošenja zahteva, kaže se u saopštenju iz Vlade Srbije.

Izvor: Tanjug