Firma sa imenom vlasnika

(Last Updated On: April 28, 2018)

Nacrt zakona o evidenciji stvarnih vlasnika, koji je nedavno usvojila Vlada, predviđa da se do kraja januara sledeće godine formira registar osoba koje su pravi vlasnici najmanje 25 odsto preduzeća, pišu današnje “Večernje novosti”.

Kako navode, cilj upisa građana koji stoje iza kompanija je sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma.

Prema Nacrtu zakona o evidenciji stvarnih vlasnika, iza svake firme, zadruge, stranih predstavništava, fondacija, zadužbina i ustanova, mora da stoji ime.

Kako objašnjavaju “Novosti”, kada on stupi na snagu, što će biti osam dana po usvajanju, firme će imati rok od 30 dana da odrede ko im je stvarni vlasnik.

Podatke će, dodaje list, poslati Agenciji za privredne registre, koja je dužna da registar ustanovi do kraja januara sledeće godine.

“Novosti” ističu, pozivajući se na podatke APR iz marta 2018. godine, da će obavezu upisa imati 170.000 registrovanih subjekata, među kojima je i 28.168 predizeća, kojima su vlasnici ili suvlasnici strana pravna lica i pojedinci.

Osnovni cilj zakona je unapređenje postojećeg sistema otkrivanja i sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma, napominje list.

Prema navodima nadležnih, koje “Novosti” ne imenuju, postojeći mehanizam razmene podataka pokazao se u praksi nedovoljno efikasnim.

Trenutno su, ukazuje list, najveći problemi brzina pribavljanja podataka i njihova verodostojnost.

Izvor: Tanjug