Evo kako da ostanete zdravi dok se respiratorne bolesti šire ove praznične sezone

(Last Updated On: November 30, 2022)

Praznici se ponovo očekuju u punom sjaju, kao u vremenu pre pandemije. Avio industrija očekuje rekordne dane putovanja. Ali kao što očekujete posetu Vaših voljenih ljudi, isto tako dolaze i novi zarazni respiratorni virusi ove godine.

Neuobičajeno rani talasi gripa pogađaju gradove širom SAD-a i popunjavaju pedijatrijske bolnice bolesnom decom. Dok se većina starije dece i odraslih sa zdravim imunološkim sistemom može boriti protiv takve infekcije bez problema, virusi i dalje mogu izazvati gadne simptome, poput kašlja, zagušenja, groznice i bolova u telu. Ukoliko osetite neke od ovih simptoma, obavezno se obratite svom lekaru i ostanite kod kuće.

Možda se čini da je izbegavanje cirkulišućih bolesti nemoguće, ali stručnjaci za javno zdravlje kažu da postoje načini da se smanji verovatnoća da ćete se razboleti. Evo šta treba da znate da biste zaštitili svoju porodicu i prijatelje dok proslavljate praznike.

Praksa primenjena za vreme pandemije Covid-19 može biti primenljiva i sada. Maske bi i dalje trebalo koristiti i za suzbijanje sezonskog gripa.

Praktikovanje dobre zdravstvene higijene i učenje dece kako to da rade takođe je dobra ideja. Ovo uključuje pranje ruku pre jela i kašljanje i kijanje u lakat ili maramicu, a ne u ruke.

Bez obzira na vrstu virusa, ostanak kod kuće dok simptomi ne nestanu je najbolji način da se izbegne širenje bolesti na druge.

Vakcinacija je i dalje jedan od najefikasnijih načina da se spreči ozbiljno oboljenje od gripa ili COVID-19. Ne postoji vakcinacija protiv RSV-a, iako naučnici rade na tome da je razviju. Telu je potrebno oko dve nedelje da razvije antitela protiv virusa nakon vakcinacije, tako da nije kasno da se zaštiti za proslave praznika u predstojećem periodu.