U Evropi tri vakcine pred odobrenjem

(Last Updated On: )

Evropska agencija za lekove (EMA) koja trenutno razmatra zahteve za odobrenje tri kandidata za vakcinu protiv Kovida-19, saopštila je danas da bi mogla da odobri prve vakcine do kraja ove, ili do početka iduće godine.

Zadatak te agencije čije sedište je u Amsterdamu je da odobrava i kontroliše lekove u EU. Kada se dobije konačno zeleno svetlo, što daje Evropska komisija, laboratorije mogu da prodaju svoje lekove u celoj EU.Navodi EMA usledili su pošto je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla prošle nedelje da bi Agencija mogla “u drugoj polovini decembra” da odobri vakcine koje su testirali Fajzer/Biontek i Moderna.

U imejlu upućenom Frans presu, EMA je navela da je u ovoj fazi teško precizirati rokove za autorizaciju vakcina jer još nemaju sve podatke i testiranja su i dalje u toku.

“U zavisnosti od napredovanja procena EMA bi mogla da bude u mogućnosti da završi sa procenom najnaprednijih kandidata za vakcinu do kraja ove godine ili početka iduće”, navodi se u mejlu.

Agencija je usvojila ubrzanu proceduru koja će omogućiti da se ispitaju podaci o bezbednosti i efikasnosti vakcina kako se one budu pojavljivale, čak i pre nego što stignu zvanični zahtevi za njihovo odobrenje od strane proizvodjača.

U ovom stalnom ispitivanju su kandidati za vakcine britanske Oksford/AstraZeneka, američko nemački Fajzer/Biontek i američke Moderna.

Britanska laboratorija Astra Zeneka povezana sa univerzitetom Oksford javila je danas da je razvila vakcinu efikasnu u proseku 70 odsto, i do 90 odsto u nekim slučajevima prema privremenim podacima.

Ti rezultati izgledaju manje efikasni od konkurenata Fajzer/Biontek ili Moderne čija efikasnost je procenjena na 90 odsto ali britanska formula ima prednost što koristi tradicionalniju tehnologiju, zbog čega bi njena buduća vakcina bila jeftinija i lakša za skladištenje.

Izvor: Beta