Električni automobili, koliko smo daleko

(Last Updated On: )

Norveška je oborila svetski rekord – gotovo trećina od ukupno kupljenih automobila u prošloj godini bili su čisto električni. Ovo se moglo i očekivati od države u kojoj su građani odlučili da se do 2025. godine u potpunosti oslobode automobila sa pogonom na fosilna goriva.

Kako im je to pošlo za rukom, pitamo se mi…

Rešenje je jednostavno – vlada je oslobodila vlasnike električnih automobila gotovo svih taksi i poreza, čime je njihova cena pala, ponudila je besplatno parkiranje i veliki broj punktova za punjenje na kojima je parking takođe besplatan.

U 2017. godini svaki peti kupljeni automobil bio je električni, a u 2018. je to približno svaki treći.

Norvežani ni ovim rezultatima, međutim, nisu dovoljno zadovoljni – još uvek, kažu, dve trećine novih automobila emituju štetne gasove od sagorevanja, uključujući i one hibridne koji tek ponekad koriste struju kao gorivo.

Zanimljiv je podatak da je svetski lider u prelasku na električni pogon evropska zemlja koja je najveći proizvođač nafte i gasa. Ostali, bili “veliki” ili “mali” – mnogo zaostaju.

Međunarodna agencija za energiju prati zastupljenost čisto električnih i hibridnih kola zajedno, i otkriva da je, ovako računato, u 2017. godini Norveška bila u vrhu sa 39% vozila koja se mogu uključiti u punjače. Naredna zemlja na listi je Island sa samo 12% ovakvih vozila, a treća je Švedska sa 6%.

Kinezi imaju udeo od samo 2,2% električnih automobila u ukupnom broju privatnih vozila koja voze, a građani Sjedinjenih Američkih Država – tek 1,2%.

Norveške vlasti razmišljaju o prelasku na električna vozila i na drugi način od napred navedenog. Pojedinci se pitaju šta će biti sa budžetom ako se vlasnici električnih automobila budu i dalje oslobađali poreza i taksi. Drugi smatraju da je cilj potpunog prelaska do 2025. godine nerealan – sve dok ne budu imali ispred svoje kuće svoje parking mesto za punjenje, većina vozača se neće lišiti komfora koji pruža automobil uvek spreman za pokret.

Za ljubitelje automobila, interesantno je i koja električna vozila Norvežani najviše kupuju. Na prvom mestu je Nisanov dorađeni model Leaf, zatim sledi veća grupa drugih – od malih BMW i Volkswagen vozila, do limuzina i sportskih automobila marke Tesla.