Predlozi udruženja “Efektiva”

(Last Updated On: January 12, 2019)

Udruženje bankarskih klijenata Efektiva predložilo je danas u otvorenom pismu premijerki Srbije Ani Brnabić i predsedniku Aleksandru Vučiću da se reše problemi “koji onemogućavaju normalan život gradjana”, kao što je kredit u švajcarskim francima “koji opterećuje 20.000 porodica u Srbiji”.

Efektiva predlaže da se “trenutno obustave svi postupci izvršenja gde su poverioci banke i komunalna preduzeća, dok se ne reše prethodna pitanja i utvrde stvarna dugovanja dužnika, zasnovana na primeni odgovarajućih zakonskih propisa”.

“Naročito da se odmah obustave izvršenja, po bilo kom osnovu, na nekretninama koje služe kao jedini dom dužnika”, navodi se u ovim predlozima mera, kojih je navedeno deset.

Predlaže se da se hitno donese Zakon o ličnom bankrotstvu, “koji će biti pravičan i koji će sprečiti propast dužnika, u okviru kog bi bile uvedene socijalne karte i imovinski cenzus”.

Takodje, predlaže se da se “hitno i pravično izmeni Zakon o izvršenju i obezbedjenju, tako da on prestane da tretira dužnika i članove njegove porodice kao kriminalce i lak plen poverilaca i izvršitelja”.

Efektiva predlaže i da “sva komunalna preduzeća u Srbiji redefinišu svoje cene i umere ih prema stvarnim troškovima koje imaju”, kao i da se smanje akcize na gorivo i na taj način utiče na cene koje su usko vezane za cenu goriva.