Društvene mreže u 2018. godini

(Last Updated On: December 31, 2018)

Završava se još jedna godina u kojoj su društvene mreže igrale važnu ulogu u ličnom i profesionalnom životu, može se već reći, svih generacija.

I dok privatno imamo prostora i vremena da napisano dopunimo, ispravimo, post obrišemo… kad se koriste kao advertajzing platforme za biznis, svaka greška u korišćenju mreža može skupo da košta. Praćenje novosti u ovoj oblasti i usaglašavanje sa njima postalo je, zato, imperativ, ukoliko ste na Facebook-u, Instagramu, Pinterestu, YpuTube-u… poslovno prisutni.

Tokom 2018. godine, dakle, dogodile su se neke promene vredne pažnje.

Problemi sa curenjem privatnih podataka korisnika potresli su u nekoliko navrata Facebook, što je bacilo veliku senku na upotrebu najpopularnije društvene mreže. Twitter je suspendovao mnoge sumnjive naloge kako se ne bi dogodilo slično i uveo restriktivne mere. Evropska unija počela je da primenjuje GDPR sistem za zaštitu privatnosti u maju.

Političko oglašavanje sa nekih mreža je proterano, na drugima je ograničeno ili specijalno obeleženo.

Snapchat, Pinterest i LinkedIn nastavili su sa proširenjem svoje ponude za poslovno oglašavanje. U Snapchat-u je, na primer, broj korisnika opao, ali je povećan prihod od oglašavanja, po čemu se vidi da su marketari zadovoljni. Pinterest, nedovoljno popularan na našim prostorima, beleži 250 miliona aktivnih korisnika mesečno.

Priče (stories) su postale najbrže rastući vid deljenje informacija, posebno na Instagramu (u junu je, na primer, čak 400 miliona ljudi delilo priče svakodnevno). Priče su potekle iz Snapchat-a, a danas ih za advertajzing potrebe imaju Facebook, Instagram, YouTube.

Mnogo novih alata, ponuda, aplikacija i stimulativnih rešenja stiže na svim platformama za video materijale, koji će i ubuduće dominirati.

Obratite pažnju na platfotmu Reddit – dizajn je u potpunosti promenjen i nov moderan izgled privlači veoma veliki broj korisnika. Predviđa se da će zbog toga stići više kompanija sa ciljem promovisanja svojih proizvoda i usluga.

Najvažnija poruka za 2019. godinu glasi – i pored svih problema na mrežama, oglašivači ne smanjuju svoje troškove za angažovanje. Sve dok se ne desi nešto zaista drastično, društvene mreže ostaju jedan od glavnih kanala komunikacije sa kupcima i javnošću.