Dizajn veb sajtova u 2017. godini

(Last Updated On: January 22, 2017)

Dizajn sajta zavisi u dobroj meri od industrije u kojoj posluje kompanija, ali je tendencije i trendove u 2017. godini dobro poznavati. Neki su samo najavljeni, drugi su već u toku, a ima i praksi prisutnih neko vreme, koje opstaju.

Evo najvažnijih.

Upotreba velikih slova i naglašenih fontova kao dizajn rešenja. Na pojedinim sajtovima ona su jedini elementi minimalističkog dizajna, a na drugim se koriste samo za naslove.

U oblasti fotografije primetan je pad upotrebe stok foto arhiva. Sve više je sajtova na kojima se mogu pronaći profesionalne besplatne fotografije, a snaga kamera na mobilnim telefonima čini originalne privatne snimke upotrebljivim.

Interesantna novost je korišćenje poluprovidnih crteža i fotografija, njihovo stapanje i prelivanje boja, što dizajneri upotrebljavaju da privuku pažnju na određene poruke.

Slično prethodnom, vraća se „moda“ senki, ali dozirano i sa stilom. Posebno su korisne za male ekrane kako bi vodile korisnika do mesta koje treba da aktivira.

Kolor paleta u prethodnim godinama bila je bogata, pa bi se moglo očekivati da dođe do smirivanja i uvođenja kolornih detalja u veće crno-bele i druge neutralne površine.

Beli prostor i njegov značaj na sajtu nastavlja da traje. „Čistiji“ dizajn omogućava da se važne stvari primete, što i jeste osnovna funkcija sajta.

Dizajn pojedinačnih strana istog sajta se sve više razlikuje i malo je elemanata koji se ponavljaju, što takođe postaje praksa, u čijem praćenju, ipak, ne treba preterati.

Animacije su sve raznovrsnije i taj trend će se sigurno nastaviti – pokreće se gotovo sve što može da se animira, pa ga imajte u vidu.

O virtuelnoj realnosti, koja je na pragu upotrebe i u dizajnu veb sajtova tek će se pisati, ali neka to ostane za neke buduće godine koje su pred nama.