Distribucija usko grlo onlajn prodaje

(Last Updated On: )

„Usko grlo“ u onlajn prodaji poslednjih meseci je, iznenada, postala distribucija. Manje kompanije, uzmimo za primer jednu domaću, isporučuju naručene artikle kurirskom dostavom, što je uobičajena praksa. Velikim e-trgovinama se isplati da organizuju sopstvenu distribuciju, ali tekuća godina jasno pokazuje da ni najpoznatijim brendovima to nije lako.

Širom sveta vodi se prava bitka da se poručeni, i neretko unapred plaćeni proizvodi, isporuče na vreme. Zabrana kretanja, zatvaranje granica, radnici koji odsustvuju sa posla… samo su neki od faktora koji su uticali da novogodišnji i božićni praznici, „Crni petak“ i drugi datumi sa pogodnostima za kupce, postave ogroman pritisak pred onlajn prodavce.

U svetu se zakupljuju skladišta, vanredni avionski kargo letovi… Kompanije koje se bave dostavom zapošljavaju na hiljade radnika kao privremenu ispomoć, ograničavaju broj pošiljki koje mogu da preuzmu od pojedinih prodavaca dnevno…

Zaključak do koga prodavci sa sopstvenom distribuciijom i kurirske službe dolaze je jedinstven – sektoru je potrebna veća fleksibilnost. Skladištenje i distribucija su se, u prošlosti, smatrali prilično jednostavno organizovanom delatnošću, sa jasnim pravilima. Danas se to menja, i to mnogo brže od očekivanog.

U isporuci se najavljuje uporeba dronova i robota. Automatizovana i visoko sofisticirana skladišta postaju sve zastupljenija. Vreme od porudžbine do isporuke proračunavaju i prate čitavi timovi inženjera, koji razvijaju prikladne softvere. Cilj je da se zastoj predvidi i spreči, uz što manje troškova za vlasnika i što više zadovoljstva za krajnjeg kupca. Logistika postaje grana sa ogromnom potražnjom za stručnom i odgovornom radnom snagom, svuda u svetu.

Iako izvan najsavremenijih tokova, kupac i prodavac u Srbiji može i treba da prati globalna kretanja. Dok čekamo rešenja od kojih smo još uvek daleko, dobro je kupovati na vreme, razumeti situaciju, i imati više strpljenja za probleme sa kojima se suočavaju lokalne e-prodavnice.

Vaša porudžbina možda stiže sa zakašnjenjem, ali postoje objektivni faktori za to, na koje je danas teško uticati.