Počela isplata minimalaca

(Last Updated On: )

Danas je počela isplata još jedne minimalne zarade u iznosu od 30.367 dinara za zaposlene u turizmu i ugostiteljstvu. Prema rečima ministra finansija Siniše Malog, reč je o iznosu od dve milijarde dinara koji će biti isplaćen iz republičkog budžeta.

„Reč je o sektorskoj podršci za 72.500 zaposlenih u turističkim agencijama, rent a kar firmama, ugostiteljskim objektima i hotelima. Ta dodatna finansijska podrška značiće zaposlenima u ovom sektoru koji su zbog pandemije korona virusa najviše ugroženi“, naveo je Mali.

On je podsetio da je ovo šesti po redu minimalac koji dobijaju zaposleni u ovim sektorima u Srbiji, što znači da je pola poslovne godine u ovim preduzećima država pokrila isplatom zarada.

Ministar je istakao da je Poreska uprava objavila je spisak od 12.037 preduzeća koja su ostvarila pravo na pomoć države. Na spisku se nalaze firme iz oblasti ugostiteljske i turističke privrede.

„Preduzećima će novac biti uplaćen na posebne namenske račune koje Uprava za trezor otvora za ovu svrhu“, naglasio je on i dodao da je procedura za isplatu pojednostavljena, tako da je potreban samo jedan dolazak ovlašćenog lica privrednog subjekta u nadležnu filijalu Uprave za trezor.

Ministar je podsetio da su prethodno isplaćene subvencije hotelijerima u iznosu od 350 evra po individualnom ležaju i 150 evra po smeštajnoj jedinici, za šta je izdvojeno 1,2 milijarde dinara.

Mali je rekao i da je u budžetu za narednu godinu predviđeno izdvajanje od 500 miliona dinara za podelu vaučera za subvencionisani odmor u Srbiji, te je onda sasvim jasno da država planski i sistemski pokriva sektorske probleme u ovoj oblasti.

Ministar je podsetio da će ukupna izdvajanja države od početka godine za podršku privredi dostići šest milijardi evra, odnosno oko 700 milijardi dinara, kao i da je to jedna od najvećih paketa podrške u regionu.

„Krajem sledeće nedelje isplatićemo i pomoć od 5.000 dinara penzionerima, čime jasno pokazujemo da je naša država i na kraju godine, kada mnoge države prijavljuju iscrpljene resurse, likvidna i da su javne finansije pod kontrolom“, kazao je on.

Ministar finansija je rekao da je turizam u Srbiji najviše pogođen pandemijom koronavirusa.

„Ali bez obzira na sve nedaće koje su nas snašle, pronašli smo potencijal u domaćem turizmu i turističkim destinacijama u zemlji, koje su doživele pravi bum“, naveo je Mali.