Dan potrošača, 15. mart

(Last Updated On: )

Svetski dan potrošača, 15. mart, u Srbiji se i ove godine dočekuje sa najvećim brojem žalbi na odeću, obuću, belu tehniku, mobilne telefone i telekomunikaciju.

To je rekao predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Goran Papović i dodao da su to podaci koji se godinama ne menjaju.

Kako bismo imali kvalitetnije proizvode, navodi Papović, potrebno je uvesti standarde koji će postati deo zakona i koji će zabraniti nekvalitetnu i nebezbednu robu na našem tržištu.

“Neretko se dešava da telefon koji kupimo ne radi ili da đon na cipeli pukne posle dva dana, a trgovac u roku od osam dana odgovori bilo šta i odbije reklamaciju, zato je uvođenje standarda osnovna stvar”, podvukao je Papović.

Ocenjuje da je Srbija “preplavljena” nebezbednim i nekvalitetnim robama, počevši od obuće i odeće, a da se onda postavlja pitanje i kakvu hranu jedemo.

Papović kaže da se Ministarstvo poljoprivrede poslednjih godina trudi da vrati kvalitet mesa i eleminiše prisustvo mašinski separatisanog mesa, međutim, dodaje, standard treba uvesti kod svih vrsta roba.

“Mislim da bez uvođenja standarda i ozbiljnih kazni ne možemo da očekujemo punu zaštitu potrošača u Srbiji”, rekao je Papović za Tanjug.

Ono što Nacionalna organizacija traži kako bi potrošači bili zaštićeniji, kaže Papović, jeste formiranje generalnog inspektorata uz obrazloženje da organizacije potrošača često ne znaju koja je inspekcija za šta nadležna i da zbog toga “lutaju”.

A traže i izmeštanje dela zaštite potrošača iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija u Komisiju za zaštitu konkurencije, a da segment koji bi trebalo da ostane u Ministarstvu jesu prekršaji i prekršajni nalozi, naveo je Papović.

Izvor: Tanjug