Da li nam preti delta soj?

(Last Updated On: June 11, 2021)

Epidemija zaraznog oboljenja kovid-19, izazvanog koronavirusom i njegovim mutacijama, poslednjih meseci usporava, ali novi nalazi stručnjaka upozoravaju da ne sme biti opuštanja – u Evropu je stigao delta soj.

U Svetskoj zdravstvenoj organizaciji postignuta je saglasnost da se upravo ovako obeleži nova podvrsta virusa, prvi put zabeležena u Indiji, kako bi se prekinuli nazivi povezani sa imenima država.

Indijski ili delta soj identifikovan je kod više od 90% novozaraženih u Velikoj Britaniji, zemlji poznatoj po brzoj i efikasnoj vakcinaciji. Iako eksperti pretpostavljaju da vakcine štite i protiv glavnih mutacija, porast broja zaraženih zabrinjava. Protekle srede u Britaniji je zabeležen najveći dnevni broj novozaraženih od 26. februara, odnosno tačno 7540 pozitivnih na virus. Istovremeno, beleži se i rast prijema u bolnice, kao i smrtnih ishoda, što pokazuje da se sa pandemijom, ipak, nešto događa.

U Sjedinjenim Američkim Državama delta soj je odgovoran za 6% novoregistrovanih slučajeva, ali je zanimljivo da je pre mesec dana njegovo učešće bilo samo 1%.  

Još jedan podatak nije dobar za prognoze kraja pandemije. Pre mesec dana delta soj je izdvojen u nešto više od 40 država. Danas je registrovan u 74 zemlje, što jasno pokazuje da se dalje širenje ne može sprečiti. Putovanja su najodgovornija, pa pojedine zemlje već uvode specijalne mere za putnike koji dolaze iz zona u kojima virus cirkuliše u većoj meri.  

Podaci još uvek nisu definitivni, ali čini se da se i sam delta soj brže prenosi od ostalih. Izjave zvaničnika iz Velike Britanije ukazuju da se sumnja da je oko 40% zarazniji od alfa soja („britanske mutacije“), koji je, opet, bio značajno zarazniji od originalnog virusa. (U međuvremenu smo imali još dve veće mutacije – „južnoafričku“, sada nazvanu beta, i „brazilsku“ nazvanu gama.)    

Delta soj dovodi i do više hospitalizacija u prvih 14 dana bolesti od prethodnih varijanti, pokazuju podaci iz Velike Britanije.

Potreban je, dakle, stalni oprez i odgovorno ponašanje. Uprkos dobrim vestima koje svakodnevno stižu, „korona“ nije nestala.