Novčana pomoć, od danas i za nezaposlene

(Last Updated On: )

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je da će danas biti uplaćena pomoć od 60 evra nezaposlenim građanima, koji su zaključno sa 15. aprilom bili na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje.

„Mi naša obećanja ispunjavamo u dan i u dinar. Svakome ko je bio na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje biće otvoren namenski račun u banci Poštanska štedionica na koji će mu biti uplaćeno 60 evra“, objasnio je Mali.

On je gostujući na TV Prva istakao da će 16. juna biti uplaćena i pomoć od 3.000 dinara za sve penzionere koji su vakcinisani do 31. maja. Mali je podsetio da penzioneri nisu trebali da se prijavljuju za tu meru podrške.

„Pomoć se odnosi na one koji su primili bar jednu dozu vakcine. Do 15. juna je rok za prijavu za ovaj vid podrške vakcinisanim građanima, i ovu priliku koristim da pozovem one koji se nisu prijavili da to učine. Prema podacima od jutros, do sada se prijavilo milion i 350 hiljada građana, a penzionera koji su imali bar jednu dozu vakcine ima milion. Isplata za ostale građene počinje 17. juna“, precizirao je Mali.

Napomenuo je da novac ne treba da bude jedini motiv za vakcinaciju.

„Kada god da se vakcinišete, to radite zbog sebe, zbog zdravlja vaših starijih, vaše dece. Tako da sa te strane, ovo je bila naša želja da pomognemo i da podstaknemo ljude da se vakcinišu i iskoriste mogućnost izbora između četiri vakcine“, naveo je on.

Ministar je podsetio da je ove godine isplaćeno i tri puta po 50 odsto minimalne zarade privredi.

„Svi zaposleni, uključujući mikro, mala, srednja, velika preduzeća, kao i preduzetnike, dobili su ukupno po 45.000 dinara. To je pomoć koja je osmišljena da se ublaže negativne posledice virusa korona. Prošle godine uplatili smo tri pune minimalne zarade, kao i dva puta po 60 odsto. Obezbedili smo i dodatnu minimalnu zaradu za turističke vodiče, agencije, ugostitelje, za sve koji su bili dodatno ugroženi tokom pandemije“, istakao je on.

Objasnio je da je taj vid pomoći posebno uticao na stopu nezaposlenosti koja je prošle godine bila devet odsto, a pre pandemije 10,4 procenata.