BIFIDEX za poslovne prilike

(Last Updated On: )

Poslovnoj zajednici u regionu na portalu privrednih registara jugoistočne Evrope BIFIDEX dostupni su podaci oko milion i po privrednih subjekata i pravnih lica.

Direktor APR-a Milan Lučić rekao je da su dostupni podaci oko milion i po privrednih subjekata i pravnih lica iz Srbije, Severne Makedonije, Albanije i Republike Srpske, a do kraja godine biće i podaci iz Crne Gore.

On je rekao Tanjugu da je cilj da zvanični, ažurni i provereni podaci budu transparentni i na usluzi privrednicima, kao i da privrednici kasnije mogu preko portala da osnuju preduzeće u bilo kojoj od uključenih zemalja na Zapadnom Balkanu.

Dodao je da bi taj deo mogao, u nekoj od kasnijih faza projekta, vrlo brzo mogao da se implementira između Srbije i Republike Srpske.

Lučić ističe da se BIFIDEX saradnja potpuno poklapa sa idejom inicijative “Mali Šengen” i da bi zato trebalo objediniti saradnju putem BIFIDEX-a i Komorskog investicionog foruma koji čine privredne komore tzv. zapadnobalkanske šestorke (WB6).

“Nama je ideja da spojimo ove dve stvari u narednom periodu, pošto su vrlo komplementarne i doprinele bi transparentnosti celog ovog procesa”, kaže Lučić.

BIFIDEX je digitalna platforma sa podacima iz zvaničnih registara i na njoj se mogu naći informacije o preduzećima po statusu i tako mogu se voditi kao aktivna, u likvidaciji, stečajnom postupku ili kao obrisana.

Lučić kaže da se Republika Srpska priključila 6. maja, kada je održan onlajn Samit Zapadnog Balkana i da je tog dana na portalu objavljeno više od 60.000 podataka iz Srpske.

“Sa ovom dinamikom, očekujemo da se Crna Gora priključi do kraja godine i preostaju nam još podaci sa KiM i Federacija BiH da bismo kompletirali ZB”, naveo je on.

Dodaje da su zainteresovane Hrvatska i Slovenija da se uključe u drugu fazu projekta odnosno kada bude objavljeni podaci WB6.

BIFIDEX je jedinstveno pristupno mesto za proveru i pregled podataka zvaničnih i ažurnih podataka o registrovanim prvirednim subjektima ili drugim pravnim licima u zemljama ZB, naveo je Lučić.

Podseća da je projekat počeo pre malo više od dve godine.

“Crna Gora je je, takođe, pristupila Upravnom odboru portala, međutim nisu svi registri u ovim zemljama na istom tehnološkom nivou. Nekada je potrebno malo duže vreme da se podaci iz pojedinačnih registara pripreme da bi bili u istoj formi”.

Uspostavljanje i razvoj BIFIDEX-a finansijski su podržali Evropska banka za obnovu i razvoj i Fond za dobro upravljanje Ujedinjenog Kraljevstva.

Lučić, koji je i predsednik UO BIFIDEX-a, kaže da se pomenuti britanski fond prošle godine uključio u projekat i finansirao deo priključenja preostalih registara.

“Zašto BIFIDEX? Svi mi u svojim zemljama imamo neke privatne kompanije koje prodaju određene podatke o privrednim subjektima. Mnogo puta nas je praksa naučila da su ti podaci kompromitovani pošto se dobijaju putevima koji nisu baš legalni, što unosi nesigurnost u poslovni ambijent. Takođe, ako verujete nekom komercijalnom proizvodu koji sadrži neki nelegalan podatak, koji je kompromitovan i netačan, možete doneti pogrešnu poslovnu odluku”.

Naglašava da je zato cilj da se objave podaci zvanične državne institucije.

“Videli smo da poštoje fizička lica koja u svim uključenim zemljama poseduju kompanije. Dakle, jedno lice ima kompaniju u sve četiri zemlje”, dodao je on.

Kako kaže, portal povećava transparenost i omogućava da jednostavnije pretražuje poslovni prostor u regionu.

Svi zainteresovani sada mogu na BIFIDEX-u da urade osnovnu pretragu kao na sajtu APR-a Srbije i pronađu statusne i finansijske podatke.

“Cilj je da kada uvedemo pretplatu da se mogu bukvalno pronaći svi podaci, i istorijski i hronološki o svakoj od tih kompanija ili o fizičkim licima koja su povezana sa tim kompanijama”, navodi Lučić.

Napominje da je u Evropi pokušan sličan projekat, ali da nije bio do kraja realizovan, kao i da Estonija i Finska sada realizuju identičan projekat BIFIDEX-u.

“Mi danas gledamo Estoniju kao lidera e – Uprave, ali vidimo da mi bar u ovom projektu prednjačimo u odnosu na njih”, dodao je Lučić.

Prvi sledeći korak BIFIDEX-a može biti i usklađivanje potpune registracije, tako da i strani investitor može preko tog portala da registruje kompaniju u nekoj od uključenih zemalja.

Kaže da se, na primer, u centralnom registru Makedonije svi pravni subjetki registruju, pa i političke stranke, što kod nas nije slučaj.

Preko BIFIDEX portala biće omogućen širok opseg poslovnih informacija i usluga, čiji je cilj pružanje podrške prekograničnoj trgovini i poslovanju, kao i unapređenje investicione klime u regionu Zapadnog Balkana, kažu u APR-u Srbije.

Izvor: Tanjug/B92