Ako imate Fejsbuk nalog

(Last Updated On: )

Lični podaci 50 miliona ljudi prikupljeni su i zloupotrebljeni bez odobrenja sa Fejsbuka, potres se osetio u Vašingtonu, Londonu, na Vol stritu i širom sveta, američki zvaničnici pozivaju na istragu, kampanja #DeleteFacebook se zahtuktava, a Mark Zakerberg se ne oglašava.

Kako prenosi “Gardijan”, Fejsbuk je objavio da će nezavisni tim digitalnih forenzičara sprovesti istragu i pokušati da ustanovi da li kompanija “Kembridž analitika” i dalje raspolaže spornim podacima, koje je nabavila od kompanije “Global sajens riserč” (GSR).

“Ako podaci i dalje postoje, to bi bilo teško kršenje pravila korišćenja Fejsbuka i neprihvatljivo kršenje poverenja i obaveza koje su ove grupacije preuzele”, naveo je Fejsbuk u saopštenju.

Angažovanje forenzičara i ta rečenica iz saopštenja teško da će biti dovoljni da se ugasi požar, pa zvaničnici u SAD i Velikoj Britaniji pozivaju prvog čoveka Fejsbuka Marka Zakerberga da svedoči.

“Vreme je da on prestane da se krije iza svog Fejsbuk profila”, naveo je britanski poslanik konzervativaca Demijan Kolins, predsednik komiteta za digitalne medije, kulturu, medije i sport.

On je jedan od mnogih zvaničnika koji je pozvao državne organe da sprovedu istragu, ali i da se saslušaju čelnici iz drugih IT giganata kao što su Tviter i Gugl.

Istovremeno, svoju borbu vode “obični ljudi” kroz kampanju #DeleteFacebook, čija je glavna poruka da je Fejsbuk u najboljem slučaju nešto zbog čega uzalud trošite svoje vreme, a u najgorem slučaju nešto što vam zaista nanosi štetu i narušava privatnost (kao u slučaju ovog skandala).

Svetski mediji objavljuju uputstva kako da se “obrišete” sa Fejsbuka, a postoje pozivi i da se korisnici odreknu drugih servisa koji funkcionišu pod kapom “velikog F” – Instagrama i WhatsAppa.

Podsetimo, proces brisanja naloga sa Fejsbuka je prilično jednostavan:

  • ulogujte se na Fejsbuk
  • idite u Settings
  • kliknite na Edit pored Manage account
  • klikinte na “Request account deletion”
  • pratite dalja uputstva.

Postoji i opcija deaktiviranja naloga, u kom se vaši podaci “sakrivaju” dok se sledeći put ne ulogujete.

Međutim, odavno postoje priče o tome da nikada ne možete potpuno ukloniti sve što ste “poklonili Fejsbuku”, jer postoji takozvani “nalog u senci” u kom se skladište vaše navike, odnosi sa drugim ljudima i slično.

Inače, na internetu možete pronaći i razna skripta koja postepeno brišu sve interakcije na društvenim mrežama, pa i na taj način možete obrisati svoje prisustvo na Fejsbuku.

Izvor: B92