E-trgovina, novi zakon

online prodaja
(Last Updated On: March 19, 2018)

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić upozorio je da kupovina bez fiskalnog ili blok računa nosi veliki rizik.

Ljajić je kazao da korist od sive ekonomije i to kratkoročnu, imaju samo prodavci koji ne poštuju zakon. On je na RTS-u ocenio da najviše sive i crne ekonomije ima u oblasti naručivanja preko interneta, jer niko ne evidentira tu vrstu trgovine. Prema rečima ministra, novi zakon će regulisati taj probem jer će poštanski operatori imati obavezu da identifikuju onoga ko šalje i ko prima robu.

Ljajić je potrošačima dao dva saveta – prvi da ne kupuju robu preko interneta ako trgovac nije istakao podatke, a drugi da od prodavca uvek traže fiskalni ili blok račun, jer to znači da je promet evidentiran, da robu mogu da vrate.

“Sve ostalo nosi veliki rizik”, rekao je Ljajić i dodao da je, kada je reč o kupovini preko interneta, ipak potrebno odvojiti “žito od kukolja” i da svako ko kupuje mora da vidi da li je prodavnica ili prodavac registorvan, da li ima PIB, matični broj…

I u turizmu problemi

Upitan da navede neki od oblika sive ekonomije, ministar Ljajić je podsetio na činjenicu da u oblasti turizma postoji veoma veliki broj nekategorisanih kreveta.

“U Beogradu, koji godišnje poseti i milion turista, postoji oko 2.500 kategorisanih kreveta, u Novom Sadu 215, a taj grad samo tokom Egzit festivala poseti 100.000 turista”, rekao je Ljajić i dodao da to samo pokazuje koliki je prostor za sivu ekonomiju.

Ljajić je naveo da postoje samo dve vrste računa, fiskalni i blok – koje izdaju kozmetičari, frizeri, i da građani nisu dužni da plate uslugu ili robu ako ne dobiju račun.

Najavljen je i program E inspektor, odnosno umrežavanje četiri inspekcije do juna, a do sredine 2019. godine umrežavanje sve 42 inspekcijske službe.

Izvor: Beta