Afera “Swiss Leaks” i Srbija

(Last Updated On: )

U međunarodnoj bankarskoj aferi, o kojoj u udarnim vestima izveštavaju mediji, u glavnoj ulozi su švajcarska ekspozitura britanske HSBC banke i njeni bogati klijenti iz više zemalja sveta. Podatke o vlasnicima novca različitog porekla, koji su pokušali da ga sakriju u banci u Ženevi i tako izbegnu plaćanje poreza, u javnost su izneli članovi Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ). Svetskim medijima pažnju privlači činjenica da su među deponentima, pored pripadnika kriminalnih klanova, švercera oružja i “krvavih” dijamanata, sadašnji i bivši britanski, ruski, indijski i političari afričkih zemalja i članovi kraljevskih porodica Saudijske Arabije, Bahreina, Jordana, Maroka… Srpskim medijima i građanima posebno je zanimljiv podatak da se u aferi “Swiss Leaks”, među spornima, pominju računi 38 osoba povezanih sa Srbijom, na kojima se ukupno nalazilo 41,2 miliona evra. Na zvaničnom sajtu organizacije ICIJ navodi se da njih pet ima srpsko državljanstvo ili nacionalnost.

Swiss_leaks

Srpski državljanin sa 20 miliona u torbi 

U objavljenim tajnim dokumentima, koji pokrivaju period između 2005. i 2007. godine, naveden je i primer neimenovanog srpskog biznismena, koga su službenici banke zamolili da bude diskretniji i upozorili da povede računa o, pre svega svojoj, bezbednosti. Državljanin Srbije jednostavno je ušao u banku sa torbom u kojoj je bilo 20 miliona evra i zahtevao da ih odmah i sve položi na račun.

Podatak da je 38 klijenata povezanih sa Srbijom imalo 93 otvorena računa u ekspozituri druge po veličini banke na svetu ne impresionira kada se, na primer, uporedi sa slučajem bivšeg direktora Renoovog tima u Formuli 1, Flavija Brijatorea, koji je povezan sa 38 bankovnih računa. U regionu je Srbija ipak “najbolja”. Od 200 zemalja koje u švajcarskoj banci imaju sporne klijente nalazi se na 121. mestu po visini novčanih uloga, Hrvatska je na 128. poziciji, a između 132. i 164. mesta su ostale države bivše Jugoslavije.