Zubni implanti sve dostupniji

zubi
(Last Updated On: November 26, 2015)

Do pre nekoliko godina zubni implanti su, zbog visoke cene, mnogima bili nedostupni, a ugradnja implanta bila je stomatološka usluga koja se mogla dobiti samo u odabranim klinikama i privatnim ordinacijama. Danas sve veći broj stomatologa širom Srbije nudi ugradnju implanta – za jedan implant potrebno je izdvojiti gotovo tri puta manje novca, oko 350 evra.

Zubni implanti ugrađuju se u viličnu kost, na mestu nedostajućeg zuba, i imaju funkciju korena zuba, koji zatim može da ponese željenu nadogradnju, odnosno krunicu ili više njih.

Interesantno je da je istorija implanta veoma duga i da prvi dokazi o ugradnji potiču iz šestog veka i civilizacije Maja. Sredinom prošlog veka nastaju implanti kakve danas poznajemo, a materijal titanijum obezbedio je savremenoj implantologiji  maksimale efekte, bez neželjenih posledica za organizam.

Potrebno je, ipak, naglasiti, da se radi o intervenciji u oblasti oralne hirurgije. Veoma je važno da tim stomatologa, oralni hirurg koji radi ugradnju implanta i specijalista stomatološke protetike budu dodatno obučeni i iskusni, a ordinacija profesionalno opremljena.

implant

Zubni implanti su bezbedni, trajni, čvrsti, funkcionalno su najbliži prirodnom zubu i najbolja su varijanta nadoknade zuba, sa brojnim prednostima u odnosu na druga protetska pomagala. Jedino oni sprečavaju gubitak koštane mase posle vađenja zuba i stimulišu je da se obnavlja. Zubna nadoknada se, naravno, ne kvari i ne razgrađuje, pa lična investicija u implante posle vađenja zuba predstavlja preporučeno rešenje.

Implanti traju mnogo duže

Proverili smo u i beogradskim ordinacijama. Stomatološka ordinacija Dr Cvijetinović, Beograd nudi ovu uslugu, a njen osnivač, dr Slobodan Cvijetinović, posle četiri decenije iskustva u stomatologiji i zubnoj protetici, naglašava da su implanti veoma pouzdani i trajni. Iako se kaže da implant traje najmanje deset godina, njegov vek može da bude mnogo, mnogo duži, potvrđuje dr Cvijetinović. Potrebno je samo da se ugradnja uradi stručno i da pacijent zatim nastavi da dolazi na kontrole i pravilno održava higijenu usne duplje.