Ženski tabani rastu

(Last Updated On: December 9, 2021)

Da li tabani kod žena zaista, u proseku, rastu, ili neki drugi uzroci utiču na podatke koji stižu? U poslednjih deset godina, naime, kako pokazuju statistike, žene kupuju veće brojeve obuće nego što su to činile ranije.

Bolovi u donjem delu kičme, umor, lečenje čukljeva i drugih deformiteta stopala i prstiju, problemi sa kožom… svakako su neki od razloga zbog kojih dame više nisu spremne da, zarad estetike, kupe neudobne i tesne cipele, patike, čizme… kažu u Balans Medika centru.

Njihovim novim željama i navikama izlaze u susret i proizvođači – u prodavnicama više nije neobično naići na ekskluzivne i tražene modele u brojevima većim od 40. Zahvaljujući novim tehnologijama i materijalima, i najelegantnije cipele danas mogu biti dovoljno čvrste i udobne u svim veličinama.

Zanimljivo je da dame koje imaju nešto duža stopala od prosečnih pokazuju veću zainteresovanost da obuću kupe putem interneta. Većina njih se, posebno u manjim sredinama, još uvek stidi da u prodavnici traži za broj veće cipele. Prema podacima istraživanja koje je nedavno objavio Rojters, čak 82% ispitanih žena koje su naručile velike brojeve obuće onlajn izjavljuju da im nije prijatno što su im stopala tolika kolika jesu.

Razloga za sakrivanje stopala, ipak, ne bi trebalo da bude – Nikol Kidman, Mišel Obama ili Paris Hilton, na primer, samo su neke od poznatih ličnosti koje duga stopala nisu učinila manje vrednim ili atraktivnim.

Ali, da li zaista, i zbog čega, u poslednjim decenijama ženska stopala, u proseku, rastu?

Stručnjaci tvrde da se prosečna dužina nije promenila, ali da širina jeste, i to zbog prekomerne težine. Sve više je, u razvijenom svetu gde su istraživanja i rađena, gojazne dece i mladih, kao i gojaznih žena, što prouzrokuje pritisak na stopala, spuštanje svoda i širenje tabana, kako bi se održavala stabilnost i ravnoteža prilikom stajanja i hodanja.

Još jedan proizvod koji, kako kažu, leči čukljeve su Akma papuče. Postoje otvorene i zatvorene a u suštini to su papuče sa specijalnim medicinskim magnetima. Osim bolova, trebalo bi da leče i grčeve i ostale probleme sa stopalima.