Prikupljanje dokaza počinje

(Last Updated On: )

Predsednik Komisije za istragu posledica NATO bombardovanja Srbije Darko Laketić izjavio je za RTS da će ova komisija u narednih desetak dana otići u Vranje i ocenio da će njeni rezultati definitivno implicirati pravni i politički put, naglasivši da je osiromašeni uranijum samo vrh ledenog brega.

Laketić je rekao da će Komisija u Vranju prikupiti informacije koje su značajne za nastanak određenih oboljenja.

Komisija će prikupiti svedočenja od lica koja su imala kontakt s kontaminiranim terenom, kao i od njihovih porodica“, najavio je Laketić.

U vezi s uticajem bombardovanja na životnu sredinu, on je rekao da će se istraživati uticaj toksina i posle asanacije terena koju je uradio Institut “Vinča”.

Navodeći da je Vranje imalo problem s projektilima sa osiromašenim uranijumom, ukazao je na to da drugi gradovi imaju problema sa drugim toksinima. On je podsetio da je u Pančevu gađana “Petrohemija”, u Novom Sadu rafinerija, a u Nišu i Kragujevcu trafo-stanice, iz kojih se oslobodilo trafo-ulje sa kancerogenim pirulenom.

Komisija će ići na većinu lokacija, a gde ne bude išla, prikupiće informacije sa terena“, rekao je Laketić.

On je naveo da je prošle nedelje održan proširen sastanak Komisije, u koju su najeminentnije srpske ustanove poslale stručna lica.

Zaključci Komisije, kako je ranije najavljeno, mogu se očekivati 2020. godine, a oni će Srbiji koristiti u svakom smislu, za asanaciju životne sredine i rano lečenje bolesnika i prevenciju“, ocenio je Laketić.

Pored pomoći italijanskog parlamenta, koji je dostavio dokumentaciju, Laketić je najavio da će predložiti ponovno ispitivanje ove problematike pred UN.

Prethodne izveštaje UN stručna javnost ne smatra relevantnim“, naveo je Laketić i dodao da će tražiti objektivno istraživanje.

Izvor: Portal 021