Žene zarađuju 16 odsto manje

(Last Updated On: November 4, 2018)

“Žene u Srbiji, kao i u EU, zarađuju 16 odsto manje od muškaraca i to mora da se promeni”, kaže potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

Evropska komisija je saopštila da žene u Evropskoj uniji zaraduju 16,2 odsto manje od muškaraca.

U saopštenju povodom Dana jednakih zarada, koji je proglašen kako bi se ukazalo na činjenicu da žene u EU i dalje zarađuju manje od muškaraca, čak i kada imaju iste radne obaveze, navodi se i da u toku godine žene rade dva meseca besplatno u poređenju sa svojim muškim kolegama.

Tim povodom potpredsednica Vlade izjavljuje:

“U danu kada Evropska unija obeležava Dan jednakih zarada, jer od danas pa do kraja godine Evropljanke rade za džabe, ne mogu a da ne skrenem pažnju na sličan položaj naših žena. Nažalost, ne razlikujemo se od evropskog proseka, s obzirom da i žene u Srbiji zarađuju oko 16 odsto manje od muškaraca, u odnosu na 16,3 koliki je evropski prosek. To moramo da promenimo.”

Ona je istakla da su razlozi zbog kojeg su žene manje plaćene višestruki i da je neophodno da menjamo navike i patrijarhalne obrasce prisutne u svakom društvu.

“Žene, iako većinski završavaju fakultete, rade u manje plaćenim sektorima, dok ih je u onim perspektivnijim poput IT-a znatno manje. Pored toga, žene su te koje brinu o članovima porodice, pa su češće prinuđene da odsustvuju s posla i u najvećem procentu odlaze na plaćeno odustvo zarad brige o deci. Kao što treba da ih ohrabrimo da uđu u svet prirodnih i tehničkih zanimanja, isto tako treba da promovišemo ekonomiju roditeljstva i ulogu očeva u odgajanju dece”, rekla je Mihajlovićeva.

Potpredsednica Vlade je dodala i da žene dvostruko više rade i kod kuće i da na tom neplaćenom radu provedu 40 dana godišnje, navodi se u saopštenju iz njenog kabineta.

“U odnosu na muškarce koji na kućne poslove sedmično potroše 10 sati, žene nakon radnog vremna na poslu provedu još 22 sata u nedelji obavljajući kućne obaveze. Uz platni jaz koji postoji, žene bi morale da rade 40 dana duše da bi dostigle zaradu koju imaju muškarci”, izjavila je Mihajlovićeva.

Izvor: Tanjug / B92