Zašto je sporan Zakon o vodama

(Last Updated On: July 20, 2021)

NVO “Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu” (RERI) i Svetska organizacija za  prirodu (WWF) pozvali su gradjane Srbije da svojim potpisima podrže peticiju za raspisivanje referenduma o izmenama Zakona o vodama.

Ukazali su da se izmenama i dopunama Zakona o vodama, koje su usvojene u Skupštini Srbije, izmedju ostalog, menjaju odredbe o načinima korišćenja i davanju u zakup vodnog zemljišta.

Uveden je mehanizam “neposredne pogodbe” pri davanju u zakup vodnog zemljišta u javnoj svojini za korišćenje rečnih nanosa i za postavljanje plutajućih objekata (splavova).

“Novim propisima se menja procedura odlučivanja o raspolaganju javnim dobrima. Na ovaj način se dodatno otvara prostor za koruptivne aktivnosti, a eliminiše princip transparentnosti i javnih nabavki u raspolaganju resursima koji predstavljaju najvažnije javno dobro – vodu”, navodi se u saopštenju RERI-ja i WWF-a.

Podsetili su da su se gradjani Slovenije na nedavno održanom referendumu u ogromnoj većini (87 odsto izašlih birača) izjasnili protiv izmena Zakona o vodama i odbili da svoje vodne resurse prepuste nekontrolisanoj uzurpaciji bez realnih kontrolnih mehanizama.

“Ubedjeni smo da bi gradjani Srbije u sličnom, gotovo istom broju rekli NE privatizaciji i uzurpaciji njihovih reka samo kada bi ih neko pitao”, smatraju u RERI-ju i WWF-u.

Ranije je povlačenje predloženih izmena Zakona o vodama tražilo više od 40 nevladinih organizacija.

Peticiju za raspisivanje referenduma o izmenama Zakona o vodama je moguće potpisati na linku: https://peticije.kreni-promeni.org/petitions/izvor-zivota-trazi-izbor-zivota-zaustavimo-stetni-zakon-o-vodama.