E-kupovina, navika koja se ustaljuje

(Last Updated On: )

 Digitalna trgovina u Srbiji doživela je ekspanziju, prolazeći kroz različite faze.

Od prihvatanja novog modela kupovine, do otvaranja internet prodavnica sa najraznovrsnijom robom.

To je dovelo do napretka i proširenja poslovanja i privrede u zemlji tokom pandemije korona virusa, rečeno je Tanjugu u Privrednoj komori Srbije.

“Asortiman traženih proizvoda putem interneta u vreme pandemije kovida se proširio i preko onlajn prodavnica se poručivalo sve, odeća, obuća, knjige, cveće, igračke, pokloni, pa čak i roba široke potrošnje, kaže sekretar Udruženja za elektronske komunikacije i informaciono društvo u PKS Marjan Stojanović.

Dodaje u izjavi za Tanjug da su postojale i elektronske pijace, kao i da je taj trend zbog pogodnosti koje nudi nastavio da se razvija i kada se epidemiološka situacija popravila.

Inače, prema istraživanjima PKS, naša zemlja je sada, u odnosu na svetske standarde, u začetku prihvatanja e-trgovine kao modela kupovine koji olakšava ljudima svakodnevni život.

“Stranac je konformista i naučen je da, preko jedne platforme kao što je elektronska prodavnica Amazon, može da nabavi sve što bi nabavio u ‘šoping molu’ ili sa drugog kraja sveta, sa sigurnošću dostave u određenom roku, a to je trend kome Srbija u narednim godinama treba da teži”, naglašava Stojanović.

Napominje da je sada ključni period za razvoj i utvrđivanje standarda funksionisanja elektronske trgovine u Srbiji.

Kako objašnjava, kupci su sada videli da na raspolaganju imaju mnogo veći asortiman proizvoda koji mogu da naruče i kupe elektronskim putem u odnosu na pre godinu i po dana.

Privredna komora Srbije, prateći svetske trendove, pruža i edukativnu pomoć malim i velikim preduzećima o primeni digitalne trgovine, ali i o benefitima koje ona sa sobom nosi, a to su pre svega širenje tržišta na teritoriji cele zemlje i mogućnost izvoza preko platformi lanaca elektronske trgovine.

“Kada je reč o manjim proizvođačima, dobili smo podatke da najveći deo njih koristi društvene mreže za prodaju, a to je vid komunikacije na nekom nivou koji nije elektronska trgovina, već je samo način da se dođe do određenog kupca koji je zainteresovan za neki proizvod, imajući u vidu poverenje ili lokaciju gde živi”, ističe Stojanović.

Takođe, dodaje da se elektronskom trgovinom povezuju i razvijaju različite delatnosti, pa e-trgovina podrazumeva adekvatan veb sajt i onlajn prodavnicu, aplikacije za naplatu platnim karticama, sistem bezbednosti i brzina dostave, angažman prodavaca i sve inovacije koje pruža digitalno poslovanje.

Stojanović tvrdi da su korisnici u Srbiji, kada je reč o digitanom sistemu kupovine, još uvek nepoverljivi, te da se još uvek odlučuju za plaćanje pouzećem koje je sporo i neefikasno.

Na primer, kompanije Zara, Zara Home i Stradivarijus, koje su predstavnici velikih svetskih tekstilnih industrija, proširili su svoj asortiman na špansko tržište putem elektronske trgovine, a na platformi preko koje plasiraju svoje proizvode zabelezeno je da je prodaja u prvom kvartalu 2021. porasla za 50 odsto u odnosu na isti kvartal 2019.

Izvor: B92/Tanjug