Zašto je meso jeftino

(Last Updated On: March 27, 2016)

Cena mesa na domaćem tržištu je toliko niska da su i potrošači zbunjeni. Stočari posluju ispod granice isplativosti, a razlog je otvaranje srpskog tržišta za uvoz. Evropski proizvođači su oborili cene. Niža cena proizvodnje u kombinaciji sa većim subvencijama njihovih država čini evropsko meso konkurentnijim na našem tržištu. Uvozno svinjsko meso je jeftinije i zbog zatvorenog ruskog tržišta.

Prema pravilmesoima slobodne trgovine, međutim, Srbija nije u situaciji da zaštiti domaće proizvođače, jer bi u slučaju uvođenja carinske zaštite usledile i recipročne mere.

Da bi postali konkurentniji, srpski stočari moraće da se povežu, radi zajedničkog nastupa na trećim tržištima. Pojedinačni farmeri će teško opstati u ovakvim uslovima tržišne utakmice.

“Prethodne dve godine, srpski svinjari nemaju ni gde da plasiraju višak proizvoda jer je, zbog sankcije na relaciji EU – Rusija, evropsko tržište pretrpano svinjskim mesom, a Srbiji je onemogućen transport preko EU na rusko tržište”, kazao je Nenad Budimirović iz Privredne komore Srbije za N1.

On kaže da je sve to snizilo cene svinjskog mesa i tovljenika. “Srbija nema ni logističke centre gde bi se prikupljali svi viškovi u proizvodnji.”

Da bi se domaći farmeri zaštitili od velikih igrača, kao što je nemački Tenis, potrebno je napraviti dobre kooperativne, kupoprodajne i poslovne ugovore.

I u regionu slično

U Hrvatskoj, koja je članica Evropske unije, na tržištu se trenutno nude svinje koje niko neće da kupi po ceni od 93 centi po kilogramu, dok je proizvodna cena 1.2 evra. Cena mesa iz uvoza prodaje se po smešnim cenama u trgovinskim lancima, pa domaće svinje niko neće da kupi.

U srpskim trgovinskim lancima svinjski vrat se može pazariti za oko 2.8 evra. U Hrvatskoj je situacija slična, za kilogram svinjskog vrata potrebno je odvojiti 2.13 evra.

Predsednik Saveza uzgajivača svinja u Hrvatskoj, doktor veterine Goran Jančo kaže da kada se od te cene odbije PDV, trgovačka marža, trošak transporta, trošak klanja, trošak prodaje, marketinga, onda dolazimo do zaključka da je to poklonjena svinja. Domaći proizvođači se ne mogu nositi sa takvim cenama.

“Mi pokušavamo na sve moguće načine tražiti alternativu u prodaji svinja, pa smo tako primorani zbog nekvalitetne prodaje svinja otvoriti i mesaru u kojoj ćemo prodavati isključivo sveže svinjsko meso s naših farmi”, objašnjava on za Agrobiz.hr. Ukoliko ne dođe do neke inicijative, veliki broj farmi će se zatvoriti.

Izvor: gdeinvestirati.com