Zaštitite dom od krađe

(Last Updated On: )

Ovo je tema o kojoj najčešće razmišljamo tek kada postane prekasno, ili čujemo od poznanika, prijatelja, komšija, da su pokradeni.

Dolazi vreme izleta, a zatim i godišnjih odmora, dakle dužih odsustva, pa je korisno imati u vidu nekoliko saveta za zaštitu kuće ili stana od krađe. Neki od navedenih saveta važe i za vlasnike poslovnog prostora.

Najefikasnija zaštita su, svakako, sigurnosna vrata, dodatne brave sa savremenim rešenjima, alarmi…

Postoje i jednostavne praktične preporuke:

Neka vaša kuća, okolina, ulazna vrata stana, zaista izgledaju kao da vodite računa o bezbednosti. Izbegavajte zapuštenost i nemarnost, ali nemojte ostavljati ni utisak „blindiranosti“. U tom slučaju lopovi će pretpostaviti da je unutra nešto veoma vredno.

mepro-015

Obezbedite klima uređaje ako se deo instalacije nalazi u ramu prozora.

Izbegavajte vrata koja imaju staklo ili prozore i otvore blizu kvake. Ukoliko je to nemoguće, dodatno zaštitite metalnim dekorativnim rešetkama staklo na način da ruka ne može da se provuče.

Izbegavajte gusto rastinje u blizini vrata kuće i prozora u prizemlju, kao i ograde i druge postavljene objekte iza kojih lopov može da se sakrije. Kovane ograde to, recimo, onemogućavaju.

Osvetljenje sa senzorom na pokret takođe je odlično rešenje. Ukoliko nemate novac za tako nešto, dobro osvetlite svaki ugao običnim sijalicama veće snage.

Ukoliko izlazite uveče i vraćate se kasno, ostavite, pored spoljašnje rasvete, i neko svetlo unutra, čak i uključen radio.

Ako imate vredne predmete sklonite ih i ne privlačite pažnju. Neka automobil bude u garaži, navucite zavese ukoliko imate vredne umetničke slike…

Ako imate video nadzor, alarm ili sigurnosna vrata, možete staviti nalepnicu koja obaveštava da je objekat zaštićen, ali ne ostavljajte na njima etiketu proizvođača (brenda). To će lopovima olakšati posao obijanja.

Instalirajte širokougaonu špijunku i ne otvarajte vrata (ni na pola) ako ne poznajete osobu ispred. Omiljena taktika lopova je da pozvone, a zatim na silu uđu.