Zabranjen ribolov kečiga

(Last Updated On: )

Ministarstvo zaštite životne sredine usvojilo je predlog Svetske fondacije za prirodu (WWF) da se zabrani ribolov kečige, što će stupiti na snagu 1. januara 2019. godine, saopštila je ta medjunarodna nevladina organizacija.

WWF je naveo da će to značajno doprineti obnavljanju ove ugrožene vrste ribe i podsetio da su u junu ove godine objavili studiju koja je pokazala da se kečiga intenzivno lovi u periodu lovostaja, kada je to zabranjeno zbog mresta, kao i da se neometano prodaje na pijacama i u restoranima širom Srbije ispod zakonski propisane dužine od 40 centimetara.

“Prema ‘Izveštaju o stanju životne sredine u Republici Srbiji’, tokom 2017. godine izlov kečige povećan je za oko 44 odsto. Verujemo da će zabrana lova na kečige omogućiti da se obnove populacije ove vrste koja je veoma ugrožena i na svetskom nivou”, kazala je Duška Dimović iz WWF Adria.

Prema Crvenoj listi ugroženih vrsta Medjunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN), kečiga je stvrstana kao ranjiva vrsta, pre svega usled prekomernog izlova, uništavanja prirodnih staništa i zagadjenja.

Inicijativu WWF-a takodje su podržali i Ujedinjeni ribolovci Srbije i Asocijacija alasa Srbije.

“Želimo da pohvalimo uspešan primer saradnje stručne javnosti, organizacija civilnog društva i nadležnog ministarstva na zaštiti i očuvanju biološke raznovrsnosti i ribljeg fonda. Istovremeno, pozivamo sve nadležne institucije da učine dodatni napor kako bi se ova privremena zabrana, ali i sve ostale obaveze u zaštiti ribljeg fonda, sprovele u delo”, rekao je izvršni direktor Ujedinjenih ribolovaca Srbije Ljubomir Pejčić.