Afera Johnson & Johnson potresa svet

(Last Updated On: December 17, 2018)

Čuveni proizvođač bebi kozmetike Johnson & Johnson, poznat globalno, prikrivao je decenijama prisustvo kancerogenih supstanci u talk puderu za bebe.

Afera koja je na stranicama najčitanijih medija stiže iz kancelarija Rojtersa – njihov istraživački tim otkrio je da je u pitanju azbest, i da su kontrole pokazale da je njegovo prisustvo uočeno već ranih 70-ih godina.

Stav Svetske zdravstvene organizacije je da ne postoji bezbedna količina azbesta u bilo kojem proizvodu. Svaki trag azbesta je štetan, što je postalo poznato upravo početkom 70-ih godina prošlog veka. Azbest je primarni uzročnik mezotelioma – jednog od najzloćudnijih tipova karcinoma, koji napada tkiva u oblogama unutrašnjih organa, najčešće pluća.

Protiv kompanije Johnson & Johnson pokrenuto je oko 11.700 tužbi, koje su, takođe, sakrivane od javnosti. U nekima od njih kao pobednici su izašli oštećeni, a u drugima to nije bio slučaj.

Novinari Rojtersa su otkrili i da je od 1971. godine do ranih 2000-tih bilo veoma mnogo stručnih sastanaka uprave, naučnika, lekara, advokata… na temu pronalaženja azbesta u sirovom talku i talk puderu, ali da kompanija sa time nije izlazila u javnost. Nadležni iz Johnson & Johnson-a su čak predlagali druge načine merenja, pokušavali da diskredituju nalaze naučnika, i od vlade SAD tražili da se podaci o postojanju tragova azbesta ne objavljuju.

U zvaničnom saopštenju kompanije ni danas se ne priznaje da je njihov bebi puder ikada sadržao azbest.

Proteklog leta, međutim, 22 žene sa karcinomom jajnika su dobile sudski spor protiv Johnson & Johnson-a i najveću odštetu za lične povrede u istoriji, u iznosu od 4,69 milijardi dolara.

Talk je, podsetimo, mineral koji se eksploatiše iz podzemnih rezervi, a azbest se u prirodi obično nalazi u njegovoj blizini, pa je potpuno odsustvo čestica azbesta ponekad nemoguće postići.