Za bolji nastup na YouTube mreži

(Last Updated On: October 17, 2020)

Poreska uprava opomenula je osobe koje zarađuju na YouTube mreži, i poručila im da moraju da prijave prihod, i plate porez. “Prašina” koja se ovom prilikom podigla potpuno je prekrila činjenicu da YouTube predstavlja moćan kanal oglašavanja za svaki biznis. Trebalo bi da ga koriste preduzetnici, preduzeća, organizacije, državni organi, jedinice lokalne samouprave…

Video zapis je odličan način da se privuče pažnja, prenese poruka i zaradi u redovnom poslovanju brže i efikasnije. Mreža koja postoji već 15 godina ima mesečno oko dve milijarde korisnika, koji se iz različitih razloga na nju povezuju, pa je pravo pitanje kako uspeti da se stigne do – bar nekih od njih.

Preporuke su da se poštuju izvesna pravila, koja povećavaju šansu za uspeh.

Analizirajte trendove. Koristite alate koje nudi Google, na primer, kako biste videli šta je aktuelno, odnosno šta korisnici traže, i koliko je video koji nameravate da objavite u skladu sa tim.

Porend trendova, analizirajte niše. Niše mogu da budu veoma moćne i ako se postavite u jednu od njih imaćete trajnu publiku. Razmislite kojoj bi specifičnoj kategoriji i na koji specifičan način vaš proizvod mogao da zadovolji potrebe.

Budite autentični i originalni. Isplanirajte dobro sadržaj video snimka, planirajte pažljivo boje, pozadine, ton obraćanja, reči, muziku… Trudite se da zaista zainteresujete i pružite korisna objašnjenja. Mislite i na ključne reči…

Nedopustivo je da sadržaj nekoga uvredi, omalovažava… Poštujte zajednicu kojoj se obraćate i sve ljude.

Ne koristite tuđi materijal i ne kršite autorska prava.

Video uživo je najbolji način da se povežete sa publikom i potencijalnim kupcima. Najavite im na druge načine video događaj kojem mogu da prisustvuju. Iako zahteva više znanja i angažovanja, razmislite o, takozvanom, strimingu.  

Ukratko, koristite YouTube. Upoznajte se sa pravilima i zakonima, ali nemojte propuštati priliku da ovaj moćan kanal komunikacije postane deo vaše marketing strategije.