XROSS reli u maju na srpskim planinama

(Last Updated On: )

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić, izjavila je povodom najave održavanja XROSS HARD ENDURO Relija na Zlatiboru, da je za Republiku Srbiju, ove godine, izuzetna prilika da, prvi put u istoriji moto sporta u Srbiji, bude održana trka koja će biti deo svetskog Hard Enduro Šampionata.

„Ova manifestacija nesumnjivo će otvoriti novo poglavlje razvoja turizma naše zemlje, pre svega u pravcu sportsko-rekreativnog i planinskog turizma, ali će zahvaljujući brojnim posetiocima iz celog sveta doprineti i pozicioniranju Srbije kao značajne svetske turističke destinacije“, rekla je ministarka Matić.

Ona je dodala da je organizacija ovog događaja u Srbiji kao jednoj od osam zemalja na svetu gde se ova trka održava, od posebnog značaja za naš planinski turizam, podsetivši da je Zlatibor među tri najposećenije destinacije u Srbiji.

Ministarka Matić je navela da je na ovoj destinaciji registrovano ukupno 34.814 turista, što predstavlja rast od 27,5% u odnosu na isti period 2021. godine.

„U protekloj godini turistički sektor Srbije je ostvario rekordan devizni priliv od turizma koji je iznosio milijardu i 596 miliona evra, a sada u godini ispred nas očekujemo još uspešniju i dinamičniju turističku sezonu, u kojoj ćemo imati priliku da predstavimo Srbiju i kao značajnu svetsku turističku destinaciju, a ovaj sportski, turistički događaj će zasigurno doprineti da nastavimo i sa sjajnim rezultatima kada je reč o deviznom prilivu od turizma“, poručila je Matić.

Na konferenciji za medije u ime domaćina trke, predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović istakao je da je ovo jedan veoma važan događaj za Zlatibor, opštinu Čajetina, regiju Zapadne Srbije i celu našu zemlju.

„Upustili smo se u  organizaciju jedne međunarodne enduro motociklističke trke jer imamo infrastrukturu, tehničke i ljudske kapacitete a svakako smo i sve prepoznatljiviji u oblasti sportsko-rekreativnog turizma, i onog na najvišem svetskom nivou“, izjavio je Stamatović.

„Kada je nastala 2014. godine, Xross trka je bila jedini hard enduro događaj u našoj zemlji. Iz godine u godinu je rasla, a zbog fantastičnog terena koje srpske planine pružaju za ovaj sport, našeg maksimalnog angažovanja u njenoj organizaciji, kao i želji da upravo Xross Hard  Enduro reli upiše Srbiju na svetsku mapu auto-moto takmičenja, krajnji rezultat je njen ulazak u kalendar FIM Hard  Enduro Svetskog Šampionata za 2022. godinu, što je zaista izuzetna čast“, istakao je osnivač Xross-a,  Branislav Đurić.

Xross Hard Enduro Reli održava se od 18. do 21. maja i voziće se kao deo FIM svetskog Hard Enduro šampionata. Organizatori očekuju oko 300 takmičara iz celog sveta, među kojima i profesionalne timove koji su u samom vrhu ovog sporta kao i na hiljade gledalaca koji će posmatrati moto šou na srpskim planinama. Centar relija biće Zlatibor, ali će takmičari takođe voziti na Tari i Mokroj Gori.