Bez odlaganja roka za e-fiskalizaciju

(Last Updated On: )

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali obišao je Lidl supermarket na Vidikovcu kako bi se uverio u funkcionisanje novog sistema e-fiskalizacije koji je uveo taj trgovinski lanac, i tom prilikom naglasio da neće biti produžen rok za uvođenje novog modela fiskalizacije.

„U ovom trenutku imamo 138.000 fiskalnih obveznika koji su se prijavili za novi sistem fiskalizacije i koji su prijavili skoro 200.000 lokacija širom Srbije. Očekujem da će do kraja meseca svi ti obveznici biti priključeni na nov sistem. Dve su važne informacije koje želim da istaknem. Prva je da produžetka rokova neće biti i da ostaje da je rok kraj aprila. Ovo govorim zbog toga što su se pojavile izjave nekih neformalnih grupa da će biti produžetka roka za uvođenje novog sistema fiskalizacije. Do 1. maja očekujemo da svi koji su obveznici novog sistema fiskalizacije budu u novom sistemu. Nakon 1. maja, Poreska uprava kreće sa terenskim kontrolama“, rekao je Mali.

On je dodao da je na terenu primetan veliki broj poziva od preduzeća koja treba da se fiskalizuju i kod kojih ekipe treba da dođu i instaliraju uređaje, pa se polako stvaraju gužve.  

„Zato apelujemo na sve da to urade što pre, da ne bude sve u poslednjih desetak dana aprila, pa da ljudi na terenu ne mogu da priključe sve korisnike i da bude kašnjenja nakon 1. maja“, rekao je Mali. 

Direktorka Poreske uprave Dragana Marković izjavila je da je uvođenje nove fiskalizacije u trgovinskim lancima širom Srbije veliki korak. 

„Uvođenje novog modela u Lidl prodavnicama i drugim korporacijama i lancima predstavlja veliki korak u punoj primeni novog modela fiskalizacije. Poreska uprava u ovom momentu dobija više od milion računa na dnevnom nivou. Očekujemo veći broj i spremni smo za to“, rekla je Marković.

I ona je iskoristila priliku i pozvala obveznike fiskalizacije da se u što kraćem roku prebace na novi sistem, jer je očekivano da serviseri budu veoma zauzeti u drugoj polovini aprila što može predstavljati problem. Direktorka PU je izrazila nadu da ćemo u maju od svih obveznika fiskalizacije dobijati fiskalne račune sa prepoznatljivim i proverljivim QR kodom.

Tranzicioni period za prelazak na novi model fiskalizacije je počeo 1. novembra i trajaće do 30. aprila 2022. godine.

U toku trajanja tranzicionog perioda paralelno funkcionišu stari i novi model.