Vreme je za zimske gume

(Last Updated On: )

Iako zimske gume nisu obavezne od 1. novembra do 1. aprila ako nema snega, leda ili poledice, stručnjaci upozoravaju da su performanse letnjih guma neogovarajuće po hladnom i vlažnom vremenu i da ih svakako treba zameniti.

Kazne za korišćenje letnjih umesto zimskih guma se kreću od 6.000 do 20.000 dinara, dok su za pravna lica od 100.000 do 800.000 dinara.

Nove zimske gume se mogu kupiti već po ceni od oko 4.000 dinara (R13), pa naviše.

Milan Ilić iz Agencije za bezbednost saobraćaja je rekao Tanjugu da je zakonom predviđeno da vozači koriste zimsku opremu u tom periodu, a Pravilnikom o tehničkim uslovima za motorna vozila preizirano kada mora da se koristi i šta se sve podrazumeva pod zimskom opremom.

guma

“U periodu od 1. novembra do 1. aprila neophodno je koristiti zimsku opremu, a pod njom se podrazumeva za putnička i laka teretna vozila da na sva četiri točka moraju biti zimsku pneumatici sa mininalnom dubinom šare od četiri milimetra, kao i lanci za sneg, dok autobusi i teretna vozila moraju imati i lopatu“, naveo je Ilić.

Kada nema snega i leda zimska oprema nije obavezna, ali Agencija savetuje korišćenje zimskih guma pošto su mekše i bolje prijanjaju na podlogu, pa imaju mnogo kraći zaustavni put prilikom kočenja.

Lanci moraju da se koriste u tom period na mestima gde je postavljen saobraćajni znak da su obavezni, ali se mogu koristiti i van tih mesta ako ima snega na kolovozu, naveo je Ilić.

Takođe, od 1. novembra do 1. aprila vozači kada su u gradu ne moraju da imaju u gepeku lance za sneg, dok van grada moraju.

Generalni sekretar Auto-moto saveza Srbije Predrag Đurđev je, takođe, naglasio bi vozači, pored zakonske obaveze, trebalo da zamene letnje guma i zbog svoje lične bezbednosti, ali i bezbednosti drugih učesnika u saobraćaju.

Zimske gume, a ne samo šara

“Apelujemo na sigurnost. Zimske gume su po smesi mnogo mekše od letnjih i s obzirom na atmosferske prilike i najve moraće da se koriste. Štiteći sebe i svoje putnike u vozilu štitite i druge učesnike u saobraćaju. Takođe, neophodna je dubina šare od najmenje četiri milimetra”, rekao je Đurđev Tanjugu.

On je objasnio da i letnje gume mogu imati šaru dubine četiri milimetara, ali da one nemaju ista stvojstva kao zimske gume, niti lamelice koje treba da prikupe što veću količinu snega, s obzirom da sneg najbolje prijanja uz sneg i tada je znatno kraći zautavni put prilikom kočenja.

“AMSS uvek pokreće pred letnju i zimsku sezonu tradicionalnu akciju bepslatne provere tehničke ispravnosti vozila i tek ćemo odrediti termin dok se ne dogovorimo sa našim partnerima u MUP-u, Upravom saobraćajne policije”, dodao je Đurđev.

On podseća da član 113 Zakon o bezbednosti saobraćaj kaže da je potrebno izdvojiti do 20.000 dinara ukoliko se koriste letnje umesto zimskih guma, dok vozač izazove udes sa vozilom koje ima letnje gume može dobiti kaznu i do 45 dana zatvora. Kazna za lance za sneg je 3.000 dinara.

Đurđev je naveo da se i gorivo može značajno uštedeti korišćenjem zimskih guma tokom zimskog perioda.

“Sve to ide u prilog bezbednijem saobraćaju, ali i kvalitetnijoj i udobnijoj vožnji”, istakao je Đurđev.

O svemu tome na broju 1987 mogu se dobiti dodatne informacije, poručuju iz AMSS-a.

Poslovođa u AMSS Bogdan Milinković je rekao Tanjugu da je poslednjih dana pojačano interesovanje za zamenu letnjih guma i da se u AMSS-u to može kvalitetno obaviti, kao i nabaviti sve vrste zimskih pneumatika.

“Savet AMSS je da se blagovremeno zamene gume odnosno da vozači ne čekaju loše vreme i da onda počnu da menjaju kada se stvaraju gužve.

Izvor: Tanjug