Vojvodina i Kazablanka o privrednoj saradnji

privredna komora Maroko Vojvodina
(Last Updated On: )

Potencijal Maroka i Srbije za trgovinu i saradnju istaknut je tokom video konferencije koju su 23. februara održale privredne komore Vojvodine i Kazablanke.

Privredne komore Kazablanke-Settat i PK Vojvodine, sa ambasadom Maroka u Beogradu, učestvovale su u videokonferenciji organizovanoj u okviru sporazuma o partnerstvu između dve zemlje. Cilj ovog sastanka je jačanje trgovinskih odnosa između marokanskih preduzeća i njihovih srpskih kolega.

Iassir Adil, predsednik Trgovinske, industrijske i uslužne komore Casablanca-Settat (CCISCS), objasnio je da stanje trgovine „pokazuje dug put koji predstoji ka postizanju ciljeva postavljenih u pogledu istraživanja i iskorišćavanja potencijala za bilateralnu saradnju u perspektivni sektori “.

Adil je primetio tekuće ekonomske, socijalne i administrativne reforme Maroka, kao i sve veće investicije u infrastrukturu, transport i industriju. Tekući razvoj pozicionirao je Maroko kao čvorište i kapiju ka Africi za strane investicije i učvrstio ekonomsko vođstvo severnoafričke države na kontinentu.

Boško Vučurević, predsednik Privredne komore Vojvodine, pozvao je poslovne zajednice dve zemlje da istraže različite sektore koji nude ogromne mogućnosti za saradnju.

Maroko postaje sve popularniji trgovinski partner, pošto su se 2020. godine dogodila dva takva događaja. Grčko-marokanska trgovinska i poslovna komora u Atini osnovana je u julu, dok je Tel-Aviv u decembru bio domaćin sastanka za uspostavljanje Izraelsko-marokanske privredne komore.

Tokom sastanka 23. februara, ambasador Maroka u Srbiji Mohammed Amine Belhaj podvukao je dostignuća zemlje Severne Afrike u uspostavljanju i poboljšanju svog položaja u međunarodnoj poslovnoj klimi. Istakao je mogućnosti koje su na raspolaganju i domaćim i stranim investitorima u sektorima kao što su industrija, agrobiznis i turizam.

Dok je 2019. bilateralna trgovina iznosila 26 miliona evra (282 miliona MAD), od čega je srpski izvoz u Maroko iznosio 20 miliona evra, dva tržišta pokazuju ogroman potencijal za buduću saradnju.