Poziv iz Gane za srpske investitore

Gana Srbija
(Last Updated On: )

Gospođa Shirlei Aiorkor Botchvei, ministarka spoljnih poslova i kandidatkinja za regionalne integracije, apelovala je na srpske investitore da dođu i investiraju u Gani.

Kandidat za ministra spoljnih poslova uputio je apel u utorak, kada joj je gospodin Djura Likar, ambasador Srbije u Gani, u znak zahvalnosti uputio poziv u Akri.

Primetila je da je, iako je bilateralna trgovina između dve zemlje bila skromna, očekivala je da će se poboljšati stupanjem na snagu Afričkog kontinentalnog sporazuma o slobodnoj trgovini (AfCFTA), koji će stvoriti ogromno tržište od 1,2 milijarde ljudi, što je prilika za srpske investitore da istraže nove mogućnosti na afričkom kontinentu, sa Ganom kao ulaznom tačkom.

Ona je pozvala srpske investitore da iskoriste prednost razvoja, identifikuju svoja interesna područja i iskoriste povoljno poslovno okruženje u Gani kao odskočnu dasku za pristup kontinentalnom tržištu.

Podsetila je da je predsednik Nana Addo Dankva Akufo-Addo imao ključnu ulogu u procesima koji su doveli do konsenzusa Ezulvini i izrazila nadu da će Gana i dalje računati na podršku Srbije za konsenzus i blisko sarađivati na pregovorima, ali u ispravni pravac.

Gospođa Aiorkor Botchvei je priznala odličnu tradiciju saradnje i podrške međusobnim kandidatima za pozicije u raznim multilateralnim institucijama i izrazila nadu da će obe države nastaviti da sarađuju i podržavaju jedna drugu u tom pogledu. Rekla je da je u duhu pomenute tradicije zatražila podršku za kandidaturu Gane za nestalno mesto u Savetu bezbednosti UN-a za period od 2022. do 2023. godine i za gansku kandidaturu za članstvo u Odboru Ujedinjenih nacija za opojne droge za period 2022. godine. do 2025. kao i za članstvo u Međunarodnom odboru za kontrolu narkotika za period 2022. do 2027. godine.

Mandatar spoljnih poslova potvrdio je posvećenost Gane unapređenju toplih odnosa između Gane i Srbije na obostranu korist.

Gospođa Aiorkor Botchvei izrazila je zahvalnost Vladi Srbije na kontinuiranoj podršci razvoju ljudskih resursa u Gani kroz ponudu vladinih stipendija ganskim studentima da pohađaju različite diplome i postdiplomske programe na univerzitetima u Srbiji.

Ona je pozdravila Vladu Srbije za 12 mesta za stipendiranje ponuđenih ganskim studentima za akademsku 2021. godinu, zbog odluke o produženju roka za podnošenje prijava za Ganu i izjavila da Sekretarijat za stipendije Gane marljivo radi na podnošenju imena izabranog korisnika studente na podnošenje srpskim vlastima.

Pohvalila je g. Likara što je uzeo vremena da dođe u Akri da sarađuje sa porodicom pokojnog g. Stevea Mavueniege, koji je do njegove smrti 12. januara bio počasni konzul Srbije u Gani. Izjavila je da je pokojni gospodin Mavueniega, tokom svog mandata, marljivo radio na jačanju odnosa između dve zemlje, koji su bili dugotrajni, topli i srdačni od uspostavljanja diplomatskih odnosa pedesetih godina.

Gospodin Likar predložio je stvaranje parlamentarne prijateljske grupe između dve nacije kao deo jačanja njihovih odnosa. Primetio je da će njegova vlada nastaviti šemu stipendiranja kako bi omogućila većem broju ganskih studenata da studiraju u Srbiji.