Više od 50 filmova na Green festu onlajn

(Last Updated On: )

Jedanaesti Medjunarodni festival zelene kulture “Grin fest” (Green Fest) održaće se od 26. oktobra do 4. novembra, u izmenjenom, onlajn izdanju, pod sloganom “Kakvu budućnost želim?”, a svi sadržaji će biti besplatni, objavili su organizatori.

Svi zainteresovani za životnu sredinu, ekologiju, klimatske promene, održivi razvoj, kao i srodne teme, moći će da pogledaju sedam dugometražnih i 49 filmova srednjeg i kratkog metra, navedeno je u današnjem saopštenju.”Grin fest” je, kako je saopšteno, pripremio selekciju najzanimljivijih i najgledanijih filmova iz prethodnih 10 godina.

Na festivalu će pored ostalog biti dostupni filmovi poput: “Riverblue: Da li moda može da spase Planetu?” o zagadjenju koje dolazi iz modne industrije, zatim “Raundap na optuženičkoj klupi” koji ulazi u srž skandala o upotrebi glifosata i prati formiranje i rad Haškog Tribunala protiv Monsanta, “Harmonija sa deponije” – priču o uspehu paragvajskog dečijeg orkestra koji svira na instrumentima koji su napravljeni od materijala sa deponije.

U selekciji se nalaze i dva filma o hrani – “Seme: Neispričana priča” i “Samo ti jedi: Priča o bacanju hrane” koji osvetljavaju budućnost hrane i često neodgovoran odnos prema njoj.

Upotreba resursa je takodje u fokusu ovogodišnjeg filmskog programa kroz filmove “Rat za pesak” i “Utovareni: Prava cena transporta”.

Filmovi kratkog i srednjeg metra su u 70 odsto iz ovogodišnje produkcije i rasporedjeni su u šest kategorija.

Prvi put na “Grin festu”, jedan film će imati svetsku premijeru – „Riba na suvom“, nemačkog reditelja Jonasa Nelisena, o izazovima promena.

Za najmladje posetioce pripremljen izbor animiranih filmova koji će ih naučiti kako da razumeju značaj očuvanja prirode i odgovornost prema životnoj sredini.

Obrazovni program festivala donosi razgovore sa najvećim domaćim stručnjacima na različite teme, a serija razgovora počinje 28. oktobra, temom “Da li naša odeća uništava Planetu?”, gde će moći više da se čuje o najnovijim istraživanjima najpoznatijeg genetičara Srbije Miodraga Stojkovića i najpoznatijeg klimatologa Vladimira Djurdjevića.

U diskusiji “Kvalitet vazduha – od evropskog do lokalnog nivoa”, 29. oktobar, moćiće da se sazna kako se susedne zemlje bore sa zagadjenjem, šta može da se očekuje iz novih EU paketa pomoći zapadnom Balkanu, podacima o zagadjenju u Srbiji i borbi za čist vazduh u lokalnim zajednicama.

Panel “EU zeleni dogovor, priroda i klimatske promene”, 2. novembar, će objediniti teme o načinima i potrebi zaštite prirodnih resursa, instrumentima koji mogu da pomognu Srbiji da unapredi kvalitet prirode i mreži prirodnih dobara Natura 2000, koja je jedan od značajnih alata u smanjenju rizika klimatskih promena.

Dodatni deo obrazovnog programa čine i filmovi o upravljanju otpadom, vodnim resursima i hemikalijama u Srbiji.

Svi filmovi će moći da se pogledaju na zvaničnoj stranici festivala www.greenfest.rs.

Ovogodišnje izdanje “Grin festa” su podržali Sekretarijat za zaštitu životne sredine grada Beograda, Delegacija Evropske unije, Francuski institut i ambasada Francuske, “Hajnrih Bel” fondacija i Mreža za klimatske akcije – Evropa.

Izvor: Beta