Virus u Evropi prošle godine

(Last Updated On: May 15, 2020)

Nova istraživanja potvrđuju da su simptomi slični gripu i komplikacije koje su, takođe, slične, u izvesnim slučajevima, u zapadnoevropskim zemljama, bili posledica koronavirusa u decembru 2019. godine.

Naučnici otkrivaju, na osnovu genetičkih studija, da je odmah posle pojave u Kini između oktobra i decembra prošle godine, virus brzo krenuo u cirkulaciju svetom.

U Francuskoj je, na primer, dokazano da je jedna osoba bila zaražena virusom COVID-19 27. decembra, oko mesec dana pre nego što je zvanično potvrđen i objavljen prvi slučaj. Svetska zdravstvena organizacija pozvala je sve zemlje da preispitaju svoje podatke. Genomi velikog broja virusa COVID-19 uzetih od pacijenata iz različitih krajeva sveta pokazuju da svi imaju zajedničko poreklo sa virsom već prisutnim krajem 2019. godine.

Novi su i podaci koji pristižu vezani za eventualno prisustvo različitih sojeva virusa. Prvobitne pretpostavke kineskih naučnika da možda postoje dva soja, od kojih je jedan agresivniji, dovode u sumnju britanski istraživači koji tvrde da postoji samo jedan soj virusa. On, što je prirodno za viruse, mutira, i ništa ne sugerira da to čini brže ili sporije od drugih virusa.

Britanci, ipak, napominju da je sve još uvek krajnje neizvesno, i da se ne može reći da li virus postaje manje ili više zarazan, kao ni manje ili više smrtonosan.

Podaci o prisustvu virusa u drugim zemljama već u 2019. godini pokazuju, da se on od samog početka veoma brzo proširio svetom, pre nego što ga je iko identifikovao kao realnu opasnost. Tek kad je broj zaraženih postao suviše veliki za zdravstvene sisteme, posebno broj teških slučajeva, alarmirana je javnost i objavljena pandemija.