Uskoro e-Platforma

(Last Updated On: August 24, 2017)

Malim i srednjim preduzećima krajem avgusta biće dostupan novi digitalni servis Privredne komore Srbije onlajn Platforma koja će sadržati sve neophodne informacije o upravljanju projektima, počev od idejnog rešenja, preko pronalaženja fondova i apliciranja, do vođenja projekta i podnošenja završnog izveštaja.

E-Platforma će obuhvatiti sadržaje poput vodiča za upravljanje projektima, dostupnih fondova, baze konsultanata sertifikovanih po metodologiji PKS, upitnika za vrednovanje kompanija, kao i veliki broj tutorijala i vebinara eksperata u ovoj oblasti.

Nova usluga PKS treba da pomogne kompanijama da unaprede sopstvene kapacitete i efikasnije koriste fondove EU i druge oblike razvojne pomoći namenjene finansiranju i realizaciji projekata usmerenih na jačanje konkurentnosti i izvoznog potencijala privrede Srbije.

Poznato je da EU svake godine izdvaja više desetina miliona evra namenjenih privatnom sektoru za finansiranje privrednih projekata, ali je procenat iskorišćenja tih sredstava u Srbiji ispod 30 odsto.

Analiza Centra za upravljanje projektima Privredne komore Srbije pokazala je da su nedovoljna informisanost privrednika, manjak znanja i veština za apliciranje i realizaciju projekata, kao i slabo poznavanje tržišta konsultanata u ovoj oblasti, glavni uzroci nedovoljnog korišćenja sredstava.

Situacija će se znatno promeniti povezivanjem malih i srednjih privrednih društava sa konsultantima licenciranim od strane  PKS, koji imaju znanje, iskustvo i veštine iz oblasti izrade, prijava projekata po metodologiji EU ili drugih stranih ili domaćih donatora i finansijera.  Novi digitalni servis Komore privrednicima takođe nudi i tu mogućnost.

E-platforma PKS je deo projekta „Razvoj inovativnih usluga za podizanje kapaciteta malih i srednjih preduzeća i preduzetnika u korišćenju sredstava EU“ koji PKS realizuje uz finansijsku podršku Razvojne agencije Srbije, čiji je  krajnji cilj podrška stvaranju snažnog konkurentnog i izvozno orijentisanog poslovnog okruženja kroz veće korišćenje sredstava Evropske unije radi poboljšanja životnog standarda, zaposlenosti i ukupnog ekonomskog napretka.

Izvor: PKS