Rađa se novi div

(Last Updated On: August 24, 2017)

Google i Walmart udružili su snage kako bi napravili do sada najozbiljniju konkurenciju onlajn prodajnoj platformi Amazon.

Ukratko – džinovski maloprodajni lanac Walmart prodavaće svoju robu i na Google Express-u.

Opcija će, kako je najavljeno, biti dostupna od septembra, a kupci će koristiti Assistant podršku sa Google Home strane, Google Express veb sajta ili putem aplikacija.

Kombinacija izgleda kao dobitna – niske cene proizvoda iz Walmart ponude i sveprisutnost Google-a na tržištu, uz ogroman broj podataka koji je pretraživač uskladištio o svetskom tržištu, odnosno svima nama, ima velike šanse za uspeh.

Već postojeći Walmart kupci dobiće mogućnost da svoje naloge povežu sa Google platformom i dobiju personalizovane rezultate šoping pretraga, bazirane na prethodnim kupovinama. Obećane su i besplatne isporuke pod određenim uslovima, i za propisane minimalne količine, a kupac će dobiti popust ako odabere da kupljene proizvode preuzme u Walmart prodavnici.

Sa kupcima će biti lako, ocenjuju analitičari, ali je zanimljivo njihovo zapažanje o potencijalnim rizicima koji se nalaze u samim kompanijama. I Google i Walmart su ogromni sistemi, sa potpuno različitom kulturom odnosa i poslovanja. Dok je u Google-u opuštena atmosfera, uz poštovanje stavova i želja zaposlenih, poznato je da u Walmart-u važe stoga pravila i da je poslovanje po konzervativnim principima. Istraživanja o dosadašnjim velikim udruživanjima, preuzimanjima i pripajanjima, upravo ovaj faktor navode kao uzrok za propast partnerstava.

Zajednički cilj bi ipak, kako se navodi, uz obavezno međusobno poštovanje, trebalo da ujedini Google i Walmart.

Da li će uspeti ostaje da se vidi.

Biti konkurencija Amazonu zvuči dobro, ali to sigurno nije lako.