Ulazak u porodični biznis

(Last Updated On: )

Kako doneti odluku o uključivanju u postojeći porodični biznis, a da to bude korisno, i bez kajanja. Ovo pitanje često sebi postavljaju mladi posle završene škole, ali i stariji, u nekim drugim prelomnim životnim situacijama.

Evo nekoliko saveta, uz napomenu da je svaki slučaj pojedinačan, i da se preporuke mogu uzeti u obzir samo kao putokaz, uz izvesnu rezervu.

Ukoliko se dvoumite da li da se uključite u porodični biznis, trebalo bi sebi da postavite nekoliko pitanja, i na njih iskreno odgovorite.

Prvo je – šta vas motiviše da se uključite i koji su najličniji razlozi za i protiv. Da li to neko očekuje od vas i ko, koliko to sami želite, postoje li pritisci…

Zatim – da li su lični odnosi između članova porodice koji odlučuju o poslovanju dovoljno “zdravi” i kakve odluke oni donose. Događa se i to da lideri porodičnog biznisa nisu preterano međusobno posvećeni, ali da u poslu funkcionišu besprekorno. Važni su i njihovi odnosi sa vama – da li su otvoreni i postoji li podrška.

Ukoliko je porodična firma veća, u njoj su zaposleni i radnici koji nisu članovi porodice. Oni imaju poseban odnos prema zaposlenim članovima porodice, pa razmislite da li ste spremni da konstantno budete predmet njihovog preispitivanja. Da li ste spremni i da oni ne prave razliku između vašeg privatnog života i rada u kompaniji, što je obično slučaj.

Obavezno razgovarajte sa članovima porodice koji vode biznis. Pitajte ih kako zamišljaju i planiraju vaš razvojni put u firmi, ko će ocenjivati vaš rad, do koje pozicije i kojom dinamikom možete da napredujete. Raspitajte se i o planovima o vlasništvu, aktuelnim i u budućnosti. Neka vam kažu sve detaljno, uključujući i informacije koje vam možda nisu bile dostupne. Nije dovoljno da se nešto podrazumeva i da pretpostavljate, morate uzeti tačne podatke i razmotriti ih.

Pitajte i o vizijama za budućnost i raščistite sve međusobne nesporazume pre nego što donesete definitivnu odluku da uđete u porodični biznis.