Ukidaju se vize za Azerbejdžan

vesto bez vize za Azerbejdzan
(Last Updated On: )

Azerbejdžan i Srbija potpisali su sporazum o međusobnom ukidanju viza za lica koja imaju opšte civilne pasoše.

Sporazum je potpisan tokom sastanka šefova diplomatija Azerbejdžana i Srbije Jeihuna Bairamova i Nikole Selakovića na marginama sastanka na visokom nivou kojim je obeležena 60. godišnjica Pokreta nesvrstanih u Beogradu 11. oktobra.

Ministri su takođe potpisali memorandume o razumevanju između azerbejdžanskog i srpskog ministarstva spoljnih poslova o političkim konsultacijama i saradnji u konzularnoj sferi.

Tokom sastanka, ministri su izrazili zadovoljstvo trenutnim stanjem strateškog partnerstva između Azerbejdžana i Srbije i izrazili obostrani interes za razvoj ove saradnje u različitim oblastima.

Strane su takođe konstatovale uspešan razvoj aktivnosti Međuvladine komisije za trgovinsko -ekonomsku saradnju između Azerbejdžana i Srbije.

Treba napomenuti da su istog dana azerbejdžanski i srpski ministri odbrambene industrije Madat Guliiev i Nebojša Stefanović potpisali sporazum o bilateralnoj vojnoj i tehničkoj saradnji.

Azerbejdžan i Srbija sarađuju u različitim sferama ekonomije. Deklaracija o strateškom partnerstvu potpisana između Azerbejdžana i Srbije 2013. godine i Zajednički akcioni plan o strateškom partnerstvu potpisan 2018. godine postavili su temelje za razvoj odnosa.

Trgovinski promet između Azerbejdžana i Srbije iznosio je 5,9 miliona dolara u osam meseci 2021. Osim toga, trgovinski promet između dve zemlje iznosio je 9 miliona dolara u 2020. godini.