U pekarama uglavnom bezbedno, uz propuste

(Last Updated On: May 17, 2019)

Poljoprivredni inspektori kontrolisali su više od 800 pekara i proizvodnih pogona u Srbiji i utvrdili da 30 odsto njih nije radilo u skladu sa propisima.

Zbog toga što pojedini proizvođači hleba i peciva nisu ispunili minimum higijenskih uslova u svojim radnjama i pogonima zatvorena su 23 objekta, kaže pomoćnik ministra poljoprivrede Nenad Vujović.

“Izvršili smo kontrolu 865 pekara na teritoriji Srbije kako bi se proverio rad proizvodnih pogona i kako bi se proverio kvalitet i bezbednost proizvoda”.

Rezultati su, objašnjava, očekivani, jer je kontrola bila planska.

“Išli smo kod subjekata kod kojih su se očekivale neprevilnosti prema proceni rizika i 30 posto subjekata nije bilo u skladu sa propisima”, kaže Vujović.

Najčešće nepravilnosti, dodaje, odnose se na to što proizvođači nisu poštovali sistem bezbednosti hrane zasnovan na principima HACCP-a.

U isto vreme, naveo je, podneto je 85 zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka zbog utvrđenih nepravilnosti.

Vujović kaže i da je na terenu uzeto 20 uzoraka kako bi se u laboratorijama proverio kvalitet i bezbednost proizvoda.

Rezultati su, navodi, pokazali da su svi proizvodi bili bezbedni, a na jednom deklaracija nije odgovarala proizvodu.

Vujović napominje da su hleb i proizvodi u pekarama u Srbiji bezbedni i kvalitetni za upotrebu i da je upravo ova kontrola to potvrdila. Tamo gde je bilo, dodaje, više nepravilnosti, izdata su privremena rešenja o zabrani proizvodnje dok se nedostaci otklone.

Izvor: Tanjug