U novu iz Novog Sada, onlajn

(Last Updated On: )

“Doček u Novom Sadu koji spaja dve Nove godine, dva kalendara i dva računanja vremena, nastaviće svoju tradiciju, ali u onlajn formatu, otvarajući nove prostore za kulturu kako bi Srpska Atina spremno dočekala titulu Evropske prestonice kulture. Prva Gradska koncertna dvorana, Fabrika, Skladište, Biro i Čeličana na Velikom Limanu i mreža kulturnih stanica biće predstavljeni publici u novom ruhu”, saopšteno je iz tima projekta Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022, prenosi portal 021.

Stefan Milenković, Električni orgazam, Buč Kesidi, Surreal, Agota Vitkai Kučera, neka su od imena koji će nastupiti na onlajn Dočeku. Prvi onlajn Doček će moći da se prati preko platforme visitns.rs.

Četiri decenije uspešnog rada upravo u okviru Dočeka obeležiće dva velika imena srpske muzičke scene, klasike i roka – Stefan Milenković i Električni orgazam. Čuveni violinista prvi će održati koncert u novoj Gradskoj koncertnoj dvorani, čime će označiti njen početak rada. Kustos za klasičnu muziku projekta “Novi Sad – Evropska prestonica kulture” i umetnički direktor prve u istoriji Koncertne dvorane u Novom Sadu, Milenković će nastupiti zajedno sa novosadskim kamernim orkestrom Camerata academica, a prenos koncerta biće emitovan i na programu Radio-televizije Srbije.

Rok zvuk će doneti Buč Kesidi i Električni orgazam, koji ove godine obeležava 40 godina rada. Električni orgazam će rođendan proslaviti u revitalizovanoj Fabrici, dok će Buč Kesidi najaviti početak obnove Čeličane, budućeg prostora za razvoj savremenog stvaralaštva u Novom Sadu.

Reper Filip Arsenijević, poznatiji kao Surreal, nastupiće u Novosadskom pozorištu.

Nove prostore za kulturu na Velikom Limanu – Biro, Skladište i Kulturnu stanicu OPENS, kao i Kulturnu stanicu Barka na Klisi, publici će kroz svoj plesni performans predstaviti novosadska koreografkinja Staša Kukić, koja je stigla čak do Moskovskog državnog instituta kulture.

Hor pravoslavne muzike “Sveti Stefan Dečanski” nastupiće u Kulturnoj stanici Svilara. Osvojivši mnogobrojna priznanja sa ovim horom, dirigent dr Tamara Petijević pronela je muzičku slavu Novog Sada osvojivši i priznanje najboljeg omladinskog simfonijskog orkestra u Evropi 2017. godine sa učenicima Muzičke škole “Isidor Bajić”.

Kulturna stanica Eđšeg predstaviće se publici onlajn kroz nastupe Lane Zorjan, Agote Vitkai Kučera i Jelene Simonović Kovačević. Lana Zorjan, violinistkinja od svoje četvrte godine sa više od 40 nagrada, prikazaće lepotu svog talenta 13. januara. U prvoj novosadskoj kulturnoj stanici nastupiće i novosadska diva Agota Vitkai Kučera, zajedno sa pijanistkinjom Jelenom Simonović Kovačević.

KC Rumenka i Bukovac

Džezva & Džezvica džez bend, koji donosi world music zvuk nastupiće u KS Rumenka, dok će nastup Novosadskog gudačkog kvinteta biti održan u KS Bukovac.

Doček je kao i svake godine poseban program posvetio i najmlađima, stoga će u Kulturnom centru Novog Sada Udruženje umetnika “Visoko C” izvesti Operu za decu, koja će takođe biti dostupna onlajn.

“Praksa koju je Doček u Novom Sadu postavio, sa programima u zatvorenim prostorima 13. januara, a na otvorenom 31. decembra, biće nastavljena uprkos činjenici da se ove godine radi o onlajn formatu. Naime, 31. decembra publika će imati prilike da uživa u jednom od najuspešnijih događaja u 2020. godini u Novom Sadu, a to je multimedijalni operski spektakl ‘Rigoleto’ izveden ispred Češkog magacina u okviru ovogodišnjeg ‘Kaleidoskopa kulture’, u saradnji sa Srpskim narodnim pozorištem”, poručuju iz tima Evropske prestonice kulture.